Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Mi a különbség a Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége között és hogyan épülnek egymásra?

Gondoltam megosztom veled

  1. Mi a különbség a Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége között és hogyan épülnek egymásra?
  2. Hogyan épülhet fel az, hogy valaki megtanulja a Tai Chi és a Chi Kung mozdulatait, aztán elmélyedjen azok, és a formagyakorlatok gyakorlásában?
  3. A Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége közötti időbeli különbség, és hogyan épülnek egymásra?

Ebben az írásban a 1. pontot fejtem ki bővebben.

.

Mottó

„Azért kezdtem el heti négy edzésre és hétvégi gyakorlásokra járni, mert azt hittem, akkor otthon nem kell gyakorolnom…”

.

„Ritán kezd el valaki úgy valamit, hogy egyből tudja azt, főleg jól csinálni.”

.

Én több szakmásító tanfolyamot végeztem el úgy, hogy a szakmát megtanultam ott, ahol a számomra szükséges tudást és gyakorlatot megadták, aztán később amikor látszott, hogy a tevékenység végzéséhez szükségem lesz papírra is, akkor elvégeztem egy olyan tanfolyamot, ahol nem feltétlen tanították meg a szakmát, viszont adtak róla papírt, hogy elvégeztem a tanfolyamot.

Amikor elkezdtem Tai Chit és Chi Kungot gyakorolni, akkor nem gyakoroltam minden nap, viszont próbáltam ott lenni minden edzésen, táborban, gyakorlási lehetőségen. Azt vettem észre, hogy ezekkel eléggé jól fel tudtam „szívni” magam, és az elért eredmények megmaradtak, és kitartottak akkor is, ha épp nem tudtam valamilyen okból gyakorolni. Tanultuk a mozdulatokat, alkalmazásokat, aztán a formákat, volt sok elmélet is. Aztán mikor megtanultam az légzőgyakorlatot, amit mi nem is Chi Kungnak hívtunk, „csak” „Légzőgyakorlatnak” (Heng Ha Légzés volt a neve), akkor elkezdtem minden nap gyakorolni. A Légzőgyakorlat egyik fordítása a Chi Kung. Aztán jött az első Nei Kung gyakorlatsor, ami erősítő és lazító gyakorlatokból állt.

Az egyáltalán nem igaz, hogy „az edzéseken nem lehet fejlődni, csak a táborokban”. Ezt a gondolatot nem is értettem sosem, hiszen edzésen is tanulunk, gyakorolunk fejlődünk, sőt, már azt is láttuk, megértük, hogy online is tudunk Tai Chit, és Chi Kungot tanulni. Még minőségbeli különbség sincsen köztük. Talán az első megállapítást olyan mondta, aki még sosem volt táborban, vagy szeretne eljönni, de bármilyen okból kifolyólag, még nem, vagy csak nagyon rövid időre jutott el oda.

A Tai Chi edzéseken, táborokban is rengeteget tanulunk, gyakorlunk, fejlődünk. Egy Tai Chi Tábor vagy gyakorló hétvége alapjában véve, baromi nagy élmény! A heti edzéseken megtnultakat lehet még alaposabban pontosítani, begyakorolni, és néha 1-1,5 évnyi anyagot is el lehet sajátítani ott.

Az alapok megtanulása az a heti rendszerességű, és általában csoportos Tai Chi és Chi Kung edzéseken, Hétvégi Chi Kung Tanfolyamokon, vagy a Nei Kung Képzéseken történik. Néha előfordul, hogy valamiért nem tudjuk használni a bérelt termeket, vagy a szabadtéri edzéseknél esőnap van, akkor „elméleti edzést” tartok. Ezeket otthoni gyakorlással is el lehet mélyíteni, ki lehet gyakorolni, heti 2-4, és alkalmanként 10-20 perc gyakorlással eleinte. Aztán később ez az idő növekedhet attól függően, kinek mi a célja, vagy mit szeretne elérni, mennyi ideje, energiája van gyakorlásra. Ezt egy kicsit lehet turbózni a 100napos Kihívással, ahol minden nap meg kell csinálni a vállalt gyakorlatokat, és minimum 30 percnek kell lennie a vállalásnak.

Korábban előfordult, ha valamiért nem tudjuk használni a bérelt termeket, vagy a szabadtéri edzéseknél esőnap van, akkor „elméleti edzést” tartottam. Mostanában, a covid óta, egyszerűen online edzésre váltottunk, hiszen kiderült, semmilyen szempontból nem okoz problémát, megvan hozzá a technika, és akár felvételről is visszanézhető, akkor tovább lehet pontosítani a tanultakat.

Vannak, akik csak Táborokba, tanfolyamokra járnak, vagy csak oda tudnak eljutni, és a heti edzésekre nem, és látjuk, hogy azzal is lehet haladni, fejlődni, attól függetlenül, hogy az alkalmak között tud-e otthon gyakorolni vagy sem.

A táborokból a csúcs, az a 14 napos Ching Tábor, ahol 14 napon keresztül, mindennap, napi maximum 5 óra pihenéssel, napi 12 óra gyakorlás történik. Amit itt kigyakorlunk, kialakul, az többé már sohasem múlik el.

Ilyen intenzív Ching tábor korábban tavasszal és ősszel is volt, mostanában csak ősszel van, a különböző képességek alapjait a heti rendszerességű edzéseken, és a Nyári Táborban és Gyakorló Hétvégén tanuljuk meg.

.

A másik két részt itt tudod elolvasni:

Hogyan épülhet fel az, hogy valaki megtanulja a Tai Chi és a Chi Kung mozdulatait, aztán elmélyedjen azok, és a formagyakorlatok gyakorlásában?

A Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége közötti időbeli különbség, és hogyan épülnek egymásra?

.

.

A táborokról információt itt találsz: Tai Chi és Chi Kung TÁBOROK / Szemináriumok

Minden Tai Chi és Chi Kung tanfolyam, tábor:

A SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung tanfolyamai

Hírek, események

100 napos Lite (TM) Tai Chi Chuan és Chi Kung kihívás és a részvétel

Ez a lehetőség nem túl régóta van, viszont meg kell osztanom veled. A héten az edzéseken, és a Zoomos előadáson is, ismét elővezetem az ötletemet, a 100napos kihívással kapcsolatban, ezt megosztom most mindenkivel! Ha még nem akkor most, és a következő edzésen! Azoknak, akik azt érzik, hogy nem tudnának minden nap gyakorolni, mert olyan élethelyzetben

Légzőgyakorlatok Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlás – felvételről

Légzőgyakorlatok I. és / vagy II. Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlásra felvételről jelentkezni, és részt venni, 2 hónapon keresztül, a választott tanfolyamtól függően 4-6 alkalommal! Légzőgyakorlatok Nei Kung – Belső Munka. Munka a figyelemmel, légzéssel, befelé figyeléssel. A légzőgyakorlatokon keresztül megmasszírozzuk a belső szerveinket, chit gyűjtünk, és keringetünk a légzésünk és a figyelmünk segítségével. Légzőgyakorlatok I. Nei

Keddi Tai Chi és Chi Kung Teljesen Kezdő, Alapozó Alaptanfolyam Budapesten

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten, jól megközelíthető helyszínen! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni!

Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről, egyéni kezdéssel, a jelentkezésed utáni első csütörtöktől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

A 100 napos kihívásról olvashatsz

100napos Tai Chi és Chi Kung mentorálási program 2024. Olvasd el a cikkeket a kihíváshoz való felkészüléshez! Töltsd le a 4 oldalas ismertetőt, összefoglalót, melyben gyakorlatjavaslatok is vannak a kihíváshoz! Az összefoglalóban vannak ötletek, javaslatok, milyen gyakorlatokat javasolt végezni. A teljes felkészüléshez szükséges a többi cikk elolvasása, a személyes konzultáció, és az oldal alján lévő

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!