Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Mi a különbség a Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége között és hogyan épülnek egymásra?

Gondoltam megosztom veled

  1. Mi a különbség a Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége között és hogyan épülnek egymásra?
  2. Hogyan épülhet fel az, hogy valaki megtanulja a Tai Chi és a Chi Kung mozdulatait, aztán elmélyedjen azok, és a formagyakorlatok gyakorlásában?
  3. A Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége közötti időbeli különbség, és hogyan épülnek egymásra?

Ebben az írásban a 1. pontot fejtem ki bővebben.

.

Mottó

“Azért kezdtem el heti négy edzésre és hétvégi gyakorlásokra járni, mert azt hittem, akkor otthon nem kell gyakorolnom. Ennek pont az ellenkezője történt. Pont, hogy  többet kell…”

.

“Ritán kezd el valaki úgy valamit, hogy egyből tudja azt, főleg jól csinálni.”

.

Én mondjuk több szakmásító tanfolyamot végeztem el úgy, hogy megtanultam valahol, ahol a számomra szükséges tudást és gyakorlatot megadták, aztán később szükségem lett a papírra is, így elvégeztem egy olyan tanfolyamot, ahol nem feltétlen tanították meg a szakmát, viszont adtak róla papírt, hogy elvégeztem a tanfolyamot.

Amikor elkezdtem Tai Chit és Chi Kungot gyakorolni, akkor nem gyakoroltam minden nap, viszont próbáltam ott lenni minden edzésen, táborban, gyakorlási lehetőségen. Azt vettem észre, hogy ezekkel eléggé jól fel tudtam “szívni” magam, és az elért eredmények megmaradtak, és kitartottak akkor is, ha épp nem tudtam valamilyen okból gyakorolni. Tanultuk a mozdulatokat, alkalmazásokat, aztán a formákat, volt sok elmélet is. Aztán mikor megtanultam az légzőgyakorlatot, amit mi nem is Chi Kungnak hívtunk, “csak” “Légzőgyakorlatnak” (Heng Ha Légzés volt a neve), akkor elkezdtem minden nap gyakorolni. A Légzőgyakorlat egyik fordítása a Chi Kung. Aztán jött az első Nei Kung gyakorlatsor, ami erősítő és lazító gyakorlatokból állt.

Az egyáltalán nem igaz, hogy “az edzéseken nem lehet fejlődni, csak a táborokban”. Ezt akkor gondolhatja valaki, aki még sosem volt táborban, vagy szeretne eljönni, de bármilyen okból kifolyólag, még nem, vagy csak nagyon rövid időre jutott el oda.

Ok ok, valóban, a Tai Chi táborokban rengeteget tanulunk, gyakorlunk, fejlődünk, és alapjában véve, baromi nagy élmény! Néha 1-1,5 évnyi anyagot is el lehet sajátítani.

Nos, az alapok megtanulása az a heti rendszerességű, és általában csoportos Tai Chi és Chi Kung edzéseken, Hétvégi Chi Kung Tanfolyamokon, vagy a Nei Kung Képzéseken történik. Néha előfordul, hogy valamiért nem tudjuk használni a bérelt termeket, vagy a szabadtéri edzéseknél esőnap van, akkor “elméleti edzést” tartok. Ezeket otthoni gyakorlással is el lehet mélyíteni, ki lehet gyakorolni, heti 2-4, és alkalmanként 10-20 perc gyakorlással eleinte. Aztán később ez az idő növekedhet attól függően, kinek mi a célja, vagy mit szeretne elérni, mennyi ideje, energiája van gyakorlásra. Ezt egy kicsit lehet turbózni a 100napos Kihívással, ahol minden nap meg kell csinálni a vállalt gyakorlatokat, és minimum 30 percnek kell lennie a vállalásnak. Vannak olyanok is, aki csak Táborokba, tanfolyamokra járnak, vagy csak oda tudnak eljutni, azzal is lehet haladni, fejlődni, főleg akkor, ha valaki tud azok között otthon is gyakorolni. A táborokban annyira ráerősítünk a heti 1,5 órás edzésekre, hogy ott napi 6-8 óra, a Tai Chi 12 Képességét fejlesztő táborokban 8-12 óra gyakorlás is lehetséges azoknak, akik azt vállalják. Ez nem kötelező. A táborok előtti hetekben ki szoktam küldeni felkészítő gyakorlatokat, vagy elmondom azokat az edzéseken, hogy a tábori részvétel, senkinek se okozzon erőnléti problémát. A táborokból a csúcs, az a 14 napos Ching Tábor, ahol 14 napon keresztül, mindennap, maximum 5 óra pihenéssel, napi 12 óra gyakorlás történik. Amit itt kigyakorlunk, kialakul, az többé már sohasem múlik el.

.

A másik két részt itt tudod elolvasni:

Hogyan épülhet fel az, hogy valaki megtanulja a Tai Chi és a Chi Kung mozdulatait, aztán elmélyedjen azok, és a formagyakorlatok gyakorlásában?

A Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége közötti időbeli különbség, és hogyan épülnek egymásra?

.

.

A táborokról információt az aláírásom alatt és itt találsz: Tai Chi és Chi Kung TÁBOROK / Szemináriumok

Minden Tai Chi és Chi Kung tanfolyam, tábor:

A SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung tanfolyamai

Hírek, események

Yang Fém Patkány (Yang Víz) 2020. II.

Yang Fém Patkány (Yang Víz) 2020. II. Kedves Gyakorló! Érdekes időszak ez a mostani… Korábban írtam erről és a “jótanácsaimról”, amit nagyon kis módosítással ismét közreadnék, hiszen kérdezitek, mi a teendő, mit is kellene csinálni most, a jelenlegi helyzetben? Ismét korlátozva vagyunk, igaz nem úgy és nem annyira, vagy legalább annyira, de mégis máshogy, mint

Hold Esszencia Chi Kung (Qi Gong) A Hold Esszencia összegyűjtésének gyakorlata

A Hold Esszencia összegyűjtésének gyakorlata Őszi Napéjegyenlőség Ez az őszi betakarítás ideje. Itt az ideje, hogy elraktározd a tartalékokat a hosszú télre, és megvizsgáld, hogy mit hozott a Nyár ebben az évben?

Boldog Hold- és Őszközép ünnepet!

2020. október 1-én tartják az őszközép ünnepet, ami a 8. holdhónap 2. felének kezdetét is jelenti. Ilyenkor érdemes esti sétát tartani, megcsodálni a Holdat, mert azt tartják, hogy ilyenkor a legnagyobb, legfényesebb, meg azt is, ha alaposan szemügyre veszed a holdat, akkor egy mozsár előtt ülő nyulat lehet látni, de ezt majd a legendánál…

Szerdai Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Budapesten, 19:30-21:00 óráig

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára indítok Budapesten Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Edzést, Alaptanfolyamot 2020. november 1-től szerdánként 19:30-21:00 óráig. A csoport 2020. november 1-től  Budapesten indul! A foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását. Csatlakozz a csoporthoz már most! Hívj fel +36

Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi Chuan (Tai Ji Quan) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Budapesten szabadtéren és Zoomon Online élőben

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára indítok Budapesten, fedett, jól megközelíthető helyszínen, és Zoomon Online élőben Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot.

A 24 Yin Yang Taiji Neigong története

Bernard Kwan 2011. április 29. írása alapján

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!