Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Farkas Gábor Viking

A SanBao Tai Chi Chuan, Chi Kung, Nei Kung Iskola vezetője

Buddha szobor és Farkas Gábor Viking

Buddha szobor és Farkas Gábor Viking

Az én történetem

Miért pont Tai Chi Chuan?

Gyakran hallom ezt a kérdést…

Én alapvetően 14 évesen, a Bruce Lee filmek hatására, Kung-fut szerettem volna tanulni, de akkoriban sem Dunaújvárosban, sem Esztergomban, ahol laktam és tanultam, nem volt rá lehetőségem. Maradt először, ahogy akkoriban hívtuk, a Power Lifting a kollégiumban és a futás.

Aztán egy nyári napon, a Dunai Vasmű egy gyárépületének irodájában találtam egy szórólapot, az állt rajta:

Tai Chi Chuan kezdő edzés.

Először nem is foglalkoztam vele, visszatettem oda, ahol találtam…

Az járt a fejemben: ez nem Kung-fu, ez csak Tai Chi!

Aztán egy évvel később, ismét találtam egy szórólapot, ugyanazt, ugyanott, ahová az előzőt letettem, tényleg eltelt egy év és megint ott volt! Akkor azt gondoltam, ez nem lehetséges, hogy ide kell mennem, hiszen ez csak Tai Chi és nem Kung-fu! Gondoltam, várok még egy szórólapot, mert kettő még nem az igazi, ha tényleg ezzel kell foglalkoznom, akkor biztosan fogok még vele találkozni. Pár nap után megbántam ezt a döntésemet, mert csak motoszkált belül valami a Tai Chi szót olvasva. Ezután már én kezdtem el keresni a kezdő Tai Chis szórólapot, de nem találtam. Eltelt még egy év, mire ráleltem. Így azon a nyáron, 3 év halogatás után, elkezdtem gyakorolni a Tai Chi Chuant! Ennek 2020-ban már 30 éve.

1990 óta, 32 éve foglalkozom Yang stílusú Tai Chi Chuannal és különböző Chi Kung gyakorlatokkal. A Tai Chi Chuannal Horváth Péter ismertetett meg 16 évesen, majd 6 év után Havasi Andrástól kezdtem el tanulni, ennek már 26 éve.

29 éves oktatási tapasztalattal rendelkezem különböző mesterek keze alatt, és az ő felkérésükre, 1993-ban, 19 évesen tartottam meg az első önálló edzésemet a saját csoportomnak. Azóta is rendszeresen segítek nekik.

Horváth Péterrel már nem tartom a kapcsolatot, csak akkor találkozunk, ha összefutunk az utcán.

Havasi András többször kérte, neve ne szerepeljen az interneten. Saját neve alatt, könyvein kívül, nem jelentet meg írásokat. Szerintem, Magyarország egyik legjobb Tai Chi Chuan tanára!

Én nem tennék különbséget és nem minősítenék, számomra a Tai Chi Chuan az Tai Chi Chuan! Engem az alapelvek érdekelnek, és az, hogy aki tanít, az meg akarja-e osztani a tudását vagy sem. Hajlandó-e megosztani a tudását vagy sem. Akarja és tudja-e képezni a haladó, régen hozzá járó, tőle tanuló, tanulni vágyó embereket, tanulókat, tanítványokat vagy sem.

Igen, kell választani egy stílust a Tai Chi Chuanon belül, ami megfelel az ember, a gyakorolni vágyó mentalitásának, testalkatának. Fontos, hogy el tudjuk fogadni azt az embert, akitől tanulni szeretnénk, ő pedig minket. Én is e szerint választottam a Yang és a Wudang Tai Chit. Például a Chen Tai Chit nem tudtam befogadni, nem is gyakorolom, pedig ott is jó tanárom lett volna. Ez nem jelenti azt, hogy rossznak minősítem. Én úgy érzem, hogy nekem nem megfelelő.

1999-ben, 23 éve találkoztam először Dan Dochertyvel, a Wudang Practical Tai Chi Chuannal, amit 2006-ban, 16 éve kezdtem el gyakorolni, főként a 24 Tai Chi Nei Gong miatt.

Dan Docherty

Korábban évente 1-3 alkalommal találkoztunk, főleg nála Londonban, vagy valamely Angliai szemináriumán. Viszont, ha szükségem volt rá, napi szintű kapcsolatban tudunk lenni. Sajnos erre 2021 decembere óta nincs lehetőség, Dan azóta nincs köztünk a fizikai testében.

2010 decemberében az a megtiszteltetés ért, hogy felkért, legyek bíró a 10. TCFE Európa Bajnokságon, Oxfordban. Két tanítványommal együtt, ott voltunk. Nem volt szükségem hozzá bírói végzettségre.

Heng Chang Mesterrel úgy 2005-ben, 17 éve találkoztam, mikor Long kertjében felavatta a Kuan Yin szobrot. Életem egyik meghatározó élménye volt! Mikor erre jár, mindig találkozunk.

ITC oktatóképzés diplomaosztó, Viking és Heng Chang mester

2009-ben meg is látogattam. Meghívott magához, az USA-ba, hogy oktatónak képezzen ki, ahol felkészített rendszere és az Integrál Tai Chi oktatására. Azóta már többször vettem részt, az általa, vagy a magyarországi szervezete által tartott oktatóképzéseken. Az utóbbi pár évben a képzéseket már itt szervezzük Magyarországon, az ő általa kijelölt, és hozzánk látogató oktatói közreműködésével. Rendszeresen hív meg magához lelkes gyakorlókat, oktatójelölteket, hogy személyesen képezze ki őket oktatónak. Rendszeresen látogatott és tanított Magyarországon, pár évvel ezelőttig, azóta a tanítványait küldi hozzánk. Vele személyesen legközelebb a németországi kurzusain lehet találkozni. Kapcsolatunk a mai napig is tart, hol skype-on, hol élőszóban beszélünk.

A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán diplomáztam, nem hobbiból, hanem mert érdekelt és tudom használni agyakorlásaimmal kapcsolatban. Később sport-rekreáció és a kung-fu sportoktatói, gyógymasszőri és Feng Shui tanácsadó tanfolyamok elvégzésével, plusz végzettségeket szereztem. 2008-ban, a gerincjóga oktatói tanfolyamot is elvégeztem.

Integrál Tai Chi, hagyományos Tai Chi Chuan (Yang és Wudang – Practical Tai Chi), Nei Kung, és Bai Shi tanítására oktatói fokozatokkal rendelkezem.

A tanár, mesterválasztás régen úgy nézett ki, hogy 3 évig a tanuló szolgálta a Mestert. Aztán 3 évig járt edzésre és méregette a Mestert, tud-e tanulni tőle. Ezután 3 évig a Mester figyelte a tanítványt tudja-e őt tanítani. Néha mégis csak 6 évet kell várni a tanítvánnyá válásra. Van, amikor ennél hamarabb történik meg. Valószínűleg, akkor is volt elég ideje a mesternek megismernie a tanítványt. Dan Docherty és Chang Mester is említette, erre a mai világban már nem érünk rá, mert gyorsan telik az idő és hamar megöregszünk, emiatt kevés lényegi dolgot tudunk gyakorolni. Azonkívül 6 vagy akár 9 évet is elpazarolhatunk az életünkből, és ha 6 év alatt megtanulható a rendszer, minek húzzuk, mint a rétestésztát.

Apám gyermekkorom óta mondogatta: „Fiam, mindig mindenről legyen papírod!”

Mestereim igyekeztek, igyekeznek jó oktatót, tanárt faragni belőlem.

Azóta én is szórólapokat gyártok…

 

 

SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung évfordulók

 

A SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung edzései, tanfolyamai

Tai Chi edzések, gyakorlások

Chi Kung gyakorlások, tanfolyamok

Élet-Erő Növelő és Egészség Karbantartó tanfolyam, mely visszahozza az Egészséged és a Fiatalosságod!

Chi Kung tanfolyam kezdőknek 

Ismétlő Chi Kung gyakorlás 

Haladó Chi Kung gyakorlás 

Élet-Energia keringését javító tanfolyam mely oldja a testedben lévő blokkokat!

 

A SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung tanuloi szintjei

Hírek, események

Beszámoló a 13. Nagy Nyári Tai Chi Chuan és Chi Kung Intenzív Edzőnapok 2023. július 11-16. táborról

Nagyszerűen sikerült a 13.  Nagy Nyári Tai Chi Chuan és Chi Kung Intenzív Edzőnapok 2023. július 11-16. táborunk! Az előzetes terveimhez, felkészülésének megfelelően zajlott a tábor, és minden csoport megtanulta azt, amit szerettem volna megtanítani nekik! Néha hajtottam az edzéseket, viszont volt utána pihenőidő és közös vagy egyéni szabadprogram is. Képekkel bajban vagyok, talán Google fotókból megosztom,

Hogyan képzi tovább magát egy tai chi oktató?

(2013.) Hát, találkozik egy másik tai chi oktatóval, eszmét cserélnek, vagy „beülnek” egymás szemináriumára. Így történt ez ezen a héten is, mikor találkoztam Andrey Serednyakovval. Régi is merősként üdvözöltük egymást, bár azt egyikünk sem tudja, hogy pontosan hol és mikor is találkoztunk először. Jóbarátok 01 – Hogy kerülsz Te ide? – Hát, jöttem a szemináriumodra.

Keddi Tai Chi és Chi Kung Teljesen Kezdő, Alapozó Alaptanfolyam Budapesten

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten, jól megközelíthető helyszínen! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni!

Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről, egyéni kezdéssel, a jelentkezésed utáni első csütörtöktől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

11.23. Az Enyhe Havazás időszakhoz tartozó Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlat

Az Enyhe Havazás napjával kezdődő időszakhoz tartozó Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlat Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlata Teliholdtól Újholdig, a tizedik Hold második felére. Alább olvashatod Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlatát mely a tizedik Hold második felére szól és Teliholdtól Újholdig javasolt végezni. A gyakorlat nagy frissességet ad, oldja az ehhez az

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!