Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Belső Erő gyakorlatok (Nei Kung)

Van egy régi mondás a kínai harcművészetekben: „két kéz nem versenyezhet néggyel szemben”.

Más szóval, még akkor is számíthatunk visszavágásra, ha jól is védekezünk. Ha a testünk gyönge, akkor kemény csapásokat szenvedünk el, míg ütéseink erő híján nem sebzi meg eléggé ellenfelünk, hogy megállítsuk – még akkor sem, ha vitális pontjait ütjük A 24 Tai Chi Nei Kung gyakorlat, a stílus gerincét képezi. A harcművészetek „Belső Iskolái” vagy „Lágy Stílusai” – közismertebb nevén a Tai Chi Chuan – a taoizmusból erednek.

Mivel a taoizmus nagy hangsúlyt helyezett az oktatásra és az erkölcsre, így az, aki szeretne Tai Chi Chuan tanítvánnyá válni, és megtanulni a Belső Erő gyakorlatokat, annak előbb át kell esnie a tradicionális Bai Shi-n, azaz beavatási ceremónián. Itt a tanuló tiszteletét fejezi ki az alapító Chang San-feng portréjával szemben, és ígéretet tesz, hogy a Tizenkét Parancsolatot követni fogja, melyek a következők:

 1. Tiszteld az alapítót Chang San-feng-et, akitől a művészet ered.
 2. Tiszteld a mestered, és azokat a tanítványokat, akik idősebbek, mint te. A kapcsolat a mester és a tanítvány között olyan, mint az apa és a fia között. Engedelmeskedj nekik, ne légy sosem rest vagy dölyfös.
 3. Az új befogadottnak tisztában kell lennie a családi etikettel. Szigorúan ügyelj magatartásodra és kezeld úgy a régebben belépett, illetve az utánad belépő tanítványokat, mint idősebb illetve, mint fiatalabb testvéreidet. Légy szerény és igyekezz például szolgálni a fiatalabb generáció részére.
 4. Kövesd mestered utasításait és gyakorolj szorgalmasan, engedelmesen. A TUI SHOU-ra kiváltképp ügyelj. Ez teszi lehetővé számodra, hogy a megismerés után a megvilágosodás szakaszába lépj.
 5. Viselkedj illedelmesen, és nyilvánosan, pénzért, ne demonstráld a művészetet.
 6. Ne mutasd meg a gyakorlatokat kívülállónak, bármilyen szintet is értél már el. Ez az önfegyelem gyakorlása.
 7. Ne kritizálj más harcművészeti stílust. Mivel nem vagyunk képesek a többi stílust teljesen megérteni, így nem helyes kritizálni azokat.
 8. Ne barátkozz rossz alakokkal/emberekkel! Fennhéjázó, hőzöngő, zaklató vagy kétszínű természetűek nem lehetnek iskolánk tagjai! Tiszteld és tartsd be a törvényeket!
 9. Felelős vagy a művészetet tovább adni, de előbb tapasztalatot és teljes jártasságot kell szerezned benne. Átadni csak a jót adhatod át. Ekképpen a fiatalabb generáció a helyes gyakorlatot tanulja majd meg a kezdetektől fogva. Ha a legmagasabb szintre törekedsz, elérheted a középszintet, viszont a középszint megcélozásával kizárólag az alacsony szintet fogod tudni befogadni.
 10. Ne taníts rossz alakokat/embereket. Előbb figyelmesen ismerd meg természetüket azoknak, akik tagjai akarnak lenni az iskolának és csak azután fogadd be őket, nehogy negatív természetű legyen a jelölt. …csak azután fogadd be őket, hogy meggyőződtél pozitív jellemükről.”
 11. Csak akkor taníts új tanítványokat, ha kellőképpen hűségesek,
 12. ha megértik és elfogadják a Tizenkét Parancsolat megkötéseit és ezáltal kifejezik tiszteletüket az alapító iránt.

Mikor a tanuló átesik a Bai Shi-n elkötelezettséget vállal az iskolája, a kung-fu fivérei és nővérei, valamint a mestere irányában. Viszonzásul a mestere megengedi neki, hogy belépjen az ajtón, és hogy megkapja a művészet eredeti átadását (Zhen Chuan) a Nei Kung-ot is beleértve. Innentől a tanulót Men Ren-nek nevezik – és már úgy tekintjük, mint a mester tanítványát és többé nem, mint egyszerű tanulót.

Nei annyit jelent, belső, és arra utal, hogy a gyakorlatnak az a célja, hogy belülről erősítse meg a testet, ahogy fejleszti a belső szervek működését, és a Qi és a vér keringését. Emellett még a központi idegrendszert is ingerlik, erősítik az akaratot, és nyugodtabbá teszik az elmét. A belső megerősítés folyamata fejleszti a test elnyelő képességét az ellenfél ütéseivel szemben, és hogy képes legyen, a Fa Jin-re vagyis összpontosított erőkilövellésre az ellenfélre. Ahogy a Tai Chi többi részén is a Belső Erő gyakorlatokban is megtalálhatjuk a Yin és Yang oldalt. Tizenkét Yin gyakorlatsor és tizenkét kiegészítő Yang gyakorlatsor van. Ideális esetben egyik nap tizenkét Yin és az utolsó Yang gyakorlatot, míg a következő nap tizenkét Yang és az első Yin gyakorlatot érdemes csinálni – és folyamatosan váltogatni ezeket. Néhány gyakorlat kizárólag statikus, és nincs közvetlen önvédelmi célja, de hasznosak az inak, az ízületek és az elhatározás megerősítésében. A többi gyakorlat dinamikus és egy vagy több önvédelmi alkalmazásuk is lehet, amellett, hogy terápiás részeket is tartalmaznak. Kizárólag az utolsó Yang gyakorlat harmadik része tartalmaz tisztán meditációs elemet. A terápiás mozdulatok által a test rugalmassá válik, ezáltal kevésbé lesz hajlamos a sérülésekre.

A Yin gyakorlatok az egészséget és a fizikumot fejlesztik és enyhítik az álmatlanság és az idegfeszültség eseteit, valamint ha az izom-, ín- és csontsérülések esetén végezzük, mint afféle önállóan végezhető fizikoterápia működik. Különösen azoknak a tanulóknak értékesek, akinek múltjukban pszichológiai problémáik voltak, mit például az idegösszeroppanás, vagy olyan testi betegségben szenvednek, mint a gyomorfekély. Ez az oka annak, hogy a Yin gyakorlatsort tanítják először.

A Yang gyakorlatok főként az erőt és a fizikai állóképességet fejlesztik – bár ugyan csekélyebb mértékben, de a Yin gyakorlatoknak is van ilyen hatása. A gyakorlatok belülről erősítik meg a tanítvány testét és teszik képessé az ütések elviselésére, valamint a Jing, azaz képzett erő létrehozására.

Ezek szabályozzák a légzést, és javítják a vérkeringést. Lazítják és megerősítik az ízületeket, különösképp a térd ízületeit, és sokkal folyékonyabbá teszik a mozdulatokat, ami gyorsabb reakcióhoz és nagyobb támadó és védő sebességet eredményez. Az egyensúlyérzék is fejlődik.

Körülbelül 3 havi Belső Erős edzés után, ha már ismeri mind a 12 Yin gyakorlatot, egy átlagos tanuló képes kell, hogy legyen kibírni, hogyha valaki fejmagasságból az alhasára ugrik. Ennek megfelelő felkészültség nélküli próbálgatása azonban nem ajánlott, melyet a következő történet is igazol: „Volt egy nagydarab kínai Tai Chi Chuan tanár, Cheng Tin-hungnál és Cheng Wing-kwongnál is tanult, és híres volt arról, hogy kibírja a gyomrára mért ütéseket; 1950 óta nem volt korrigálva. Egy kaliforniai Tai Chi mester ment hozzá átesni a Bai Shi-n és Nei Kung-ot tanulni. Jó sok pénzt kért el érte. A kaliforniai mester, abban a tudatban, hogy van Nei Kung-ja, megpróbált egy demonstrációt, ahol is egy tanuló hat láb magasból ugrott a hasára. Cheng Tin-hung ezután, telefonhívást kapott az említett mestertől, hogy a végbelén át vérzett, valamint vért köhögött és vizelt. Mikor kiderült, hogy kitol tanult a szegény pára, a Cheng Tin-hung annyit mondott, hogy ez nem túl meglepő, és elküldte egy régi tanítványához, aki szemetesként dolgozott a kínai negyedben, hogy tőle újra megtanulja a Nei Kung-ot. Ettől rendbe is jött.”

Hírek, események

Tavaszi nap-éj egyenlőség és néhány Chi Kung gyakorlat, mellyel összhangba kerülhetsz Önmagaddal és az Univerzummal?

Tavaszi nap-éj egyenlőség és néhány Chi Kung gyakorlat, mellyel összhangba kerülhetsz Önmagaddal és az Univerzummal? Ez az írás eredetileg 2015-ben készült, amikor a napfogyatkozás és a nap-éj egyenlőség is egybe esett, egy napon volt, és ezt frissítettem, aktualizáltam. Egyszer volt: „Pénteken, 2015. március 20-án Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből viszonylag nagyfokú részleges fogyatkozás lesz látható. A

Hogyan képzi tovább magát egy tai chi oktató?

(2013.) Hát, találkozik egy másik tai chi oktatóval, eszmét cserélnek, vagy „beülnek” egymás szemináriumára. Így történt ez ezen a héten is, mikor találkoztam Andrey Serednyakovval. Régi is merősként üdvözöltük egymást, bár azt egyikünk sem tudja, hogy pontosan hol és mikor is találkoztunk először. Jóbarátok 01 – Hogy kerülsz Te ide? – Hát, jöttem a szemináriumodra.

Keddi Személyes jelenlétű Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Budapesten, 17:45-19:15 óráig

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten belvárosában, fedett, jól megközelíthető helyszínen 2023. március 7-től keddenként 17:45-19:15 óráig! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni! Köszönöm az érdeklődéseket a Kezdő Chi Kung tanulásra, gyakorlásra –

Csütörtöki Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről, 18:30-20:00 óráig

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára indítok Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről minden hónap első csütörtökétől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

03.05 A Rovarok Ébredése időszakhoz tartozó Chen Xiyi Chi Kung (Qigong)gyakorlat

A Rovarok Ébredése napjával kezdődő időszakhoz tartozó Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlat Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlata Újholdtól Teliholdig, a második Hold első felére. Alább olvashatod Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlatát mely a második Hold első felére szól és Újholdtól Teliholdig javasolt végezni. A gyakorlat nagy frissességet ad, oldja az ehhez az

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!