Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

A 24 Yin Yang Taiji Neigong története

Bernard Kwan 2011. április 29. írása alapján

fordította: Robi & Sándor, szerkesztette: Miri, átnézte és kiegészítette: Viking

Nemrég kaptam egy e-mailt, melyben az Arany Teknős módszer gyakorlásomról érdeklődtek, ami a Cheng Tin Hung 鄭天熊-féle neigong gyakorlatsor része. Ez egy beszélgetéshez vezetett a mesteremmel arról, hogy mi a Cheng Tin Hung-féle neigong gyakorlatsor eredete, és hogy ez a forma egy saját taiji formája, vagy a gyökerei más formákban is megtalálhatók. A mesterem (szerintem Dan Docherty – Viking) kutatásai alapján a neigong gyakorlatsor gyökere megtalálható a Yang stílusú Taijiban, melyben volt egy légzőgyakorlatsor (yunqi 運氣) (Alap – Aranyharang légzések neigong – Viking), amit a Yang családon belül adtak tovább, és ritkán tanították a családon kívül. Ennek ellenére ezen légzőgyakorlatsor részletei megtalálhatók Chen Dan Lin 陳炎林 könyvében, a Taijiquan daojian san shou hebian 太極拳刀劍散手合編-ban (A cím jelentése: Gyűjtés a taijiquanról, a kardról, és a kínai pusztakezes harcművészetről). Chen Dan Lin Tian Jiao Lin 田兆麟-től tanult, aki Yang Chen Pu (Fu) 楊澄浦 tanítványa volt. A könyv a Kínai Köztársaság 32. évében (1943-ban) jelent meg. Ezt a könyvet tartják az egyik legfontosabb klasszikus harcművészeti kézikönyvnek, mivel ez a könyv volt az első amely hiánytalanul tartalmazta a Yang stílus tanításait, beleértve a légzőgyakorlatokat (Alap – Aranyharang légzések neigong – Viking), a kardot, a szablyát és a botot.

A mesterem úgy gondolja, hogy ez a gyakorlatsor Wu Jian Quan 吳鑑泉-ra lett hagyva, aki egyesítette és kibővítette a saját, Wu család tajijával, például a 8 lépéses neigonggal (neigong bashi 內功八式). Wu Jian Quan megtanította Chen Wing Kwongot 鄭榮光-nak, aki ezt követően unokaöccsének, Cheng Tin Hung-nak adta át. Cheng Tin Hung később szétosztotta és kibővítette a 8 formából álló gyakorlatsort (8 Alapgyakorlat – Viking) 12 yin és 12 yang neigong gyakorlatsorra. (Mind a 8 eredeti forma tartalmazott összetett mozdulatokat, melyek közül párat különálló formaként kezelt, s melyekhez hozzáadott pár saját maga alkotta formát). Azt is olvastam, hogy Cheng Tin Hung a 18 gyakorlatot a nagybátyjától tanulta, míg a másik 6-ot Qi Minxuan 齊敏軒-től. Ettől függetlenül azzal, hogy mindenkinek nyíltan tanította ezeket a formákat, igencsak magára haragította a Wu családot, amely különváláshoz vezetett.

A Taijiquan neigong yinyang duan niansi shi  太極拳內功陰陽段廿四式 című könyvet (A cím jelentése: A taijiquan neigong 24 részből álló yin és yang formája) Wang Yixian 汪棣賢 adta ki, aki Cheng Tin Hung-tól tanult, de nem volt hivatalosan a tanítványa. A könyv a 12 yin és 12 yang forma egy verzióját ismerteti. A formák egy része egyes Zhan Zhuang típusú formák (Fa-állás – statikus – yin – Viking), némelyek pedig mozgásos formák (dinamikus – yang – Viking), mint a Tian Gan a Baguazhang-ban. A könyv kiadása után Wang Yixian-t sokat kritizálta Cheng Tin Hung, mivel a neigong gyakorlatokat csak tanítványoknak volt szabad tanítani, és nem a nagyközönségnek. Cheng Tin Hung állítása szerint néhány forma rossz a könyvben, mivel ő szándékosan mást tanított az egyszerű tanítványoknak és a valódi gyakorlatsort csak a hivatalos tanítványainak adta át, így a bemutatott forma alapján megmondható, hogy kik voltak az ő valódi tanítványai. (Egy nagyon egyszerű példa, hogy balra vagy jobbra történik a kilépés a kezdő pozícióból a gyakorlat elején).

A mesterem úgy gondolja, hogy Cheng Tin Hung legnagyobb eredménye az, hogy sikeresen rendszerezte a neigong tanítását a ’70-es évek lei tai meccsek (full contact – Viking) során Hong Kong-ban, és hogy volt egy pontosan kidolgozott edzésterve arról, hogy mennyi ideig kell kitartani a formát az adott pozícióban, és hányszor kell elvégezni a mozdulatot (általában 300-szor egy adott alkalommal) a hatékonyság és az eredmények elérésének érdekében ahelyett, hogy túlhangsúlyozta volna a formákat és a toló kezeket.

A másik dolog a Taijiquan daojian san shou hebian 太極拳刀劍散手合編 című könyvvel kapcsolatban az, hogy ez volt az első eset, hogy a Yang Taiji páros gyakorlatát (Páros Forma – Viking) megosztották a nagyközönséggel, és emiatt a könyv miatt ezeket a páros gyakorlatokat széles körben gyakorolni kezdték. A mesterem megkérdezte Yang Shou Chung-ot erről a páros gyakorlatról, aki azt állítja, hogy ez egy jó gyakorlatsor, de Tian Zhaolin 田兆麟 állította össze, és nem az apja.

Neki az volt a filozófiája, hogy az alkalmazásnak spontánnak kéne lenni és nem kötöttnek. Az ő álláspontja az, hogy a taiji alkalmazása részletesen le van írva a Practical use of Tai Chi Chuan című könyvben, amely még mindig kapható az interneten, és ez a könyv felbecsülhetetlen értékű a sok Yeung Shou Chung-ról készültkép, és a pontosan elemzett alkalmazások miatt.

(Mivel a hagyományvonal értelmezése nem egyértelmű, ezért dolgozom egy egyszerű ábrán, ami remélhetőleg segítségetekre lesz. Kérlek, itt keressétek majd.)

A szöveg további értelmezéséhez javaslom olvasd el, és nézd össze ezt az írást a SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung tanuloi szintjei-vel.

Forrás:
http://benotdefeatedbytherain.blogspot.hu/2011/04/history-of-taichi-neigong.html?m=1

 

Légzőgyakorlatok Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlás – felvételről

Hírek, események

Aranyvirág meditáció II. tanulás, gyakorlás

Kedves Érdeklődő! Örömmel értesítelek, hogy lehetőséged van a Aranyvirág meditáció II. online tanuláson, gyakorláson részt venni február közepétől, március, április és május hónapban, összesen 5 alkalommal! A tanfolyamon kívül, heti 3, maximum 5 gyakorlás elegendő, így ezzel a gyakorlással részt vehetsz a 100 napos Lite (TM) Tai Chi Chuan és Chi Kung kihívásban! Aranyvirág meditáció a

Légzőgyakorlatok Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlás – felvételről

Légzőgyakorlatok I. és / vagy II. Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlásra felvételről jelentkezni, és részt venni, 2 hónapon keresztül, a választott tanfolyamtól függően 4-6 alkalommal! Légzőgyakorlatok Nei Kung – Belső Munka. Munka a figyelemmel, légzéssel, befelé figyeléssel. A légzőgyakorlatokon keresztül megmasszírozzuk a belső szerveinket, chit gyűjtünk, és keringetünk a légzésünk és a figyelmünk segítségével. Légzőgyakorlatok I. Nei

Keddi Tai Chi és Chi Kung Teljesen Kezdő, Alapozó Alaptanfolyam Budapesten

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten, jól megközelíthető helyszínen! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni!

Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről, egyéni kezdéssel, a jelentkezésed utáni első csütörtöktől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

A 100 napos kihívásról olvashatsz

100napos Tai Chi és Chi Kung mentorálási program 2024. Olvasd el a cikkeket a kihíváshoz való felkészüléshez! Töltsd le a 4 oldalas ismertetőt, összefoglalót, melyben gyakorlatjavaslatok is vannak a kihíváshoz! Az összefoglalóban vannak ötletek, javaslatok, milyen gyakorlatokat javasolt végezni. A teljes felkészüléshez szükséges a többi cikk elolvasása, a személyes konzultáció, és az oldal alján lévő

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!