Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

A 24 Yin Yang Taiji Neigong története

Bernard Kwan 2011. április 29. írása alapján

fordította: Robi & Sándor, szerkesztette: Miri, átnézte és kiegészítette: Viking

Nemrég kaptam egy e-mailt, melyben az Arany Teknős módszer gyakorlásomról érdeklődtek, ami a Cheng Tin Hung 鄭天熊-féle neigong gyakorlatsor része. Ez egy beszélgetéshez vezetett a mesteremmel arról, hogy mi a Cheng Tin Hung-féle neigong gyakorlatsor eredete, és hogy ez a forma egy saját taiji formája, vagy a gyökerei más formákban is megtalálhatók. A mesterem (szerintem Dan Docherty – Viking) kutatásai alapján a neigong gyakorlatsor gyökere megtalálható a Yang stílusú Taijiban, melyben volt egy légzőgyakorlatsor (yunqi 運氣) (Alap – Aranyharang légzések neigong – Viking), amit a Yang családon belül adtak tovább, és ritkán tanították a családon kívül. Ennek ellenére ezen légzőgyakorlatsor részletei megtalálhatók Chen Dan Lin 陳炎林 könyvében, a Taijiquan daojian san shou hebian 太極拳刀劍散手合編-ban (A cím jelentése: Gyűjtés a taijiquanról, a kardról, és a kínai pusztakezes harcművészetről). Chen Dan Lin Tian Jiao Lin 田兆麟-től tanult, aki Yang Chen Pu (Fu) 楊澄浦 tanítványa volt. A könyv a Kínai Köztársaság 32. évében (1943-ban) jelent meg. Ezt a könyvet tartják az egyik legfontosabb klasszikus harcművészeti kézikönyvnek, mivel ez a könyv volt az első amely hiánytalanul tartalmazta a Yang stílus tanításait, beleértve a légzőgyakorlatokat (Alap – Aranyharang légzések neigong – Viking), a kardot, a szablyát és a botot.

A mesterem úgy gondolja, hogy ez a gyakorlatsor Wu Jian Quan 吳鑑泉-ra lett hagyva, aki egyesítette és kibővítette a saját, Wu család tajijával, például a 8 lépéses neigonggal (neigong bashi 內功八式). Wu Jian Quan megtanította Chen Wing Kwongot 鄭榮光-nak, aki ezt követően unokaöccsének, Cheng Tin Hung-nak adta át. Cheng Tin Hung később szétosztotta és kibővítette a 8 formából álló gyakorlatsort (8 Alapgyakorlat – Viking) 12 yin és 12 yang neigong gyakorlatsorra. (Mind a 8 eredeti forma tartalmazott összetett mozdulatokat, melyek közül párat különálló formaként kezelt, s melyekhez hozzáadott pár saját maga alkotta formát). Azt is olvastam, hogy Cheng Tin Hung a 18 gyakorlatot a nagybátyjától tanulta, míg a másik 6-ot Qi Minxuan 齊敏軒-től. Ettől függetlenül azzal, hogy mindenkinek nyíltan tanította ezeket a formákat, igencsak magára haragította a Wu családot, amely különváláshoz vezetett.

A Taijiquan neigong yinyang duan niansi shi  太極拳內功陰陽段廿四式 című könyvet (A cím jelentése: A taijiquan neigong 24 részből álló yin és yang formája) Wang Yixian 汪棣賢 adta ki, aki Cheng Tin Hung-tól tanult, de nem volt hivatalosan a tanítványa. A könyv a 12 yin és 12 yang forma egy verzióját ismerteti. A formák egy része egyes Zhan Zhuang típusú formák (Fa-állás – statikus – yin – Viking), némelyek pedig mozgásos formák (dinamikus – yang – Viking), mint a Tian Gan a Baguazhang-ban. A könyv kiadása után Wang Yixian-t sokat kritizálta Cheng Tin Hung, mivel a neigong gyakorlatokat csak tanítványoknak volt szabad tanítani, és nem a nagyközönségnek. Cheng Tin Hung állítása szerint néhány forma rossz a könyvben, mivel ő szándékosan mást tanított az egyszerű tanítványoknak és a valódi gyakorlatsort csak a hivatalos tanítványainak adta át, így a bemutatott forma alapján megmondható, hogy kik voltak az ő valódi tanítványai. (Egy nagyon egyszerű példa, hogy balra vagy jobbra történik a kilépés a kezdő pozícióból a gyakorlat elején).

A mesterem úgy gondolja, hogy Cheng Tin Hung legnagyobb eredménye az, hogy sikeresen rendszerezte a neigong tanítását a ’70-es évek lei tai meccsek (full contact – Viking) során Hong Kong-ban, és hogy volt egy pontosan kidolgozott edzésterve arról, hogy mennyi ideig kell kitartani a formát az adott pozícióban, és hányszor kell elvégezni a mozdulatot (általában 300-szor egy adott alkalommal) a hatékonyság és az eredmények elérésének érdekében ahelyett, hogy túlhangsúlyozta volna a formákat és a toló kezeket.

A másik dolog a Taijiquan daojian san shou hebian 太極拳刀劍散手合編 című könyvvel kapcsolatban az, hogy ez volt az első eset, hogy a Yang Taiji páros gyakorlatát (Páros Forma – Viking) megosztották a nagyközönséggel, és emiatt a könyv miatt ezeket a páros gyakorlatokat széles körben gyakorolni kezdték. A mesterem megkérdezte Yang Shou Chung-ot erről a páros gyakorlatról, aki azt állítja, hogy ez egy jó gyakorlatsor, de Tian Zhaolin 田兆麟 állította össze, és nem az apja.

Neki az volt a filozófiája, hogy az alkalmazásnak spontánnak kéne lenni és nem kötöttnek. Az ő álláspontja az, hogy a taiji alkalmazása részletesen le van írva a Practical use of Tai Chi Chuan című könyvben, amely még mindig kapható az interneten, és ez a könyv felbecsülhetetlen értékű a sok Yeung Shou Chung-ról készültkép, és a pontosan elemzett alkalmazások miatt.

(Mivel a hagyományvonal értelmezése nem egyértelmű, ezért dolgozom egy egyszerű ábrán, ami remélhetőleg segítségetekre lesz. Kérlek, itt keressétek majd.)

A szöveg további értelmezéséhez javaslom olvasd el, és nézd össze ezt az írást a SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung tanuloi szintjei-vel.

Forrás:
http://benotdefeatedbytherain.blogspot.hu/2011/04/history-of-taichi-neigong.html?m=1

Hírek, események

Nyaktorna, avagy a Sárkány fejének forgatása, röviden SFF

Balra nézünk úgy, hogy egyenes nyakkal oldalra fordítjuk a fejünket, majd felfelé emeljük a fejünket és felfelé nézünk, közben orron keresztül belélegzünk. Ezután lefelé és előre fordulva kilélegzünk a szájon át. A gyakorlatokat nagyon lassan végezzük, teljesen ellazulva, semmi erőltetés, semmi izomfeszítés. Teljesen a gyakorlatra figyelve végezzük azt, minden mást tegyünk félre erre az időre.

Beszámoló a 12. Nagy Nyári Tai Chi Chuan és Chi Kung Intenzív Edzőnapok 2022. július 12-17. táborról

Nagyszerűen sikerült a 12.  Nagy Nyári Tai Chi Chuan és Chi Kung Intenzív Edzőnapok 2022. július 12-17. táborunk! Az előzetes terveimhez, felkészülésének megfelelően zajlott a tábor, és minden csoport megtanulta azt, amit szerettem volna megtanítani nekik! Néha hajtottam az edzéseket, viszont volt utána pihenőidő és közös vagy egyéni szabadprogram is. Képekkel bajban vagyok, talán Google fotókból megosztom,

Keddi Személyes élő Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Budapesten, 18:15-19:45 óráig

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten szabadtéren 2022. szeptember 13-tól keddenként 18:15-19:45 óráig, jól megközelíthető helyszínen! A foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni! Köszönöm az érdeklődéseket a Kezdő Chi Kung tanulásra, gyakorlásra –

Csütörtöki Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung AlaptanfolyamZoomon Felvételről, 18:45-20:15 óráig

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára indítok Zoomon Online Felvételről Teljesen kezdő, Alapozó Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyamot 2022. szeptember 15-től csütörtökönként 18:45-20:15 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

Viking emlékei Dan Dochertyről

Emlékeim Dan Dochertyről 2021.12.21. Dan az utóbbi években igyekezett összegyűjteni benyomásokat, történeteket a nála töltött Tai Chis éveinkről 100 szóban, kapcsolódva ahhoz, hogy már 50 éve gyakorolt harcművészetet. Az én történetem sajnos nem készült el a weboldalára, és nézzétek el nekem, mert most kicsit hosszabb lett! Sajnos ez már egy megemlékezés is egyben, és szeretném az élményeimet,

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!