Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Yang Fém Patkány (Yang Víz) 2020. II.

Yang Fém Patkány (Yang Víz) 2020. II.

Kedves Gyakorló!

Érdekes időszak ez a mostani…

Korábban írtam erről és a „jótanácsaimról”, amit nagyon kis módosítással ismét közreadnék, hiszen kérdezitek, mi a teendő, mit is kellene csinálni most, a jelenlegi helyzetben?

Ismét korlátozva vagyunk, igaz nem úgy és nem annyira, vagy legalább annyira, de mégis máshogy, mint a tavasszal, még.

Kínai Holdújév 2020. Yang Fém Patkány Yang Víz éve

Kínai Holdújév 2020. Yang Fém Patkány Yang Víz éve

2020. a Yang Fém Patkány (Yang Víz) éve a kínai kalendárium szerint, ami elég izgalmas év lett.

Az idei 2020. év megértéséhez és kezeléséhez az elemek tulajdonságait kell figyelni, megérteni, egymásra való kölcsönhatásukat elemezni. Ez ebben az évben a Yang Fém (a fém elem aktív), és a Yang Víz (a víz elem aktív-) tulajdonságait kell megvizsgálni. Azt, amikor mindkettő nagy tömegben van jelen, és lassan beindul, folyamatosan mozog, viszont nem mindig veszed észre azt. Eleinte, amikor a víz ereje megjelenik, nem mindig tűnik katasztrófálisnak, viszont egyszer csak átfordul. Például, amikor víz, árvíz, sárlavina elönt egy várost. Ezt észre kellene vennünk. Viszont, Szülővárosomban számtalanszor előfordult, hogy nagy esőzésekkor a nyílt csatornában lefolyó víz, embereket sodort el, mert beálltak a felette lévő híd alá, menedékként az eső elől, és eleinte nem vették észre, vagy tudomásul, hogy mekkora víz fog ott lezúdulni. Azt ne firtassuk most, hogy miért álltak be oda. Hasonló ez a fémnél is: egy nagy tömeg, szépen lassan megindul, ami után már elég nehezen lehet megfékezni.  Ezen a ponton általában mindenki azt figyeli, hogy a negatív hatásokat hogyan lehet kompenzálni, kiegyensúlyozni, ezekre érdemes rákeresni, kicsit nyomozni utánuk. Én elég gyakran a pozitív tulajdonságok felé terelem a tanítványaimat, hogy inkább az legyen a fókuszukban, mit kell elérni, és nem az mit kerüljenek el. Mit tegyenek inkább, és nem az, mit ne tegyenek. Ezt lehet megelőzésnek is hívni, melyet a kínai orvoslás, vagy akár a taoista világnézet is alkalmaz.

Ez az év kiváló a rugalmasság, és az új helyzetekhez való alkalmazkodóképesség gyakorlására. A rögtönzésre. A kiszámíthatatlanság növelheti a bizonytalanság érzését, vagy akár azt is, hogy egy helyzet, vagy egy ember nem megbízható. Miért? Mert mindenki az állandóságot keresi, azt, ami stabil és biztonságos. A mostani bizonytalannak tűnő „covidos” helyzetben elég nehéz stabil pontot találni.

Néha nekem is rögtönöznöm kell. Ezt láthatod az edzéshelyszínek és a táborok szervezésével kapcsolatban is. Láttad, hogy egyik edzésről a másikra álltunk át az Online Tai Chi gyakorlásra, bármikor tudunk új helyszínen, vagy a szabadban gyakorolni. Ebben az az állandóság, hogy mindig van edzés, gyakorlás!

Ebben a változásban és rögtönzésben, a Fém elemnek azt a tulajdonságát kell használni, hogy figyelsz a középpontra, a középpontodra. Ez a Tai Chi, Chi Kung és Nei Kung gyakorlásunkban az Alsó DanTian, a köldök alatti terület az alhasunkon. A Fém elemnek ez a tulajdonsága az összehúzódás, hogy képes egy helyre összegyűlni, felhalmozódni, akár nagy mennyiségben is. Ez nem koncentráció, hanem az a figyelem, aminek van középpontja, a Fókusz. Nem szétáramlik, hanem összegyűlik. A Heti Rendszeres Tai Chi edzéseinkben az az állandó, hogy a következő héten, és az után is lesz edzés, gyakorlás! A helyszín, a platform az változhat, de lesz edzés! Fontos, találd meg azt, ami állandó tud lenni. Például, minden nap megcsinálod a gyakorlatokat, az ismert Tai Chi, Chi Kung és Nei Kung mozdulataidat. Ez is ad fókuszt. Az nem ad, hogy csak gondolsz rá. Helyesebben, egy idő után nem. Ha sokat végezted a fizikai gyakorlatokat, akkor a lendület vihet tovább, és érezheted azt, hogy gyakorlás nélkül is működnek a dolgok, van fókuszod, nem esel szét, de ha elfogy a lendületed, akkor már nem lesz meg. Olyankor szükség lesz arra, hogy ismét megcsináld a gyakorlatokat. Kezdd a bemelegítéssel, vagy valamelyik egyszerű és kedvenc Chi Kung gyakorlatokkal, utána már lesz kedved mozogni. Természetesen lehet mozgás nélküli fókusz gyakorlatokat is végezni, ha azok termelnek hőt. Miért van arra szükség? Kicsit lejjebb olvashatod.

Ha ezt nem tudod megtartani, akkor a következő szélsőségeket tapasztalhatod, melyek az idei év, a mostani időszak hangulatát kiválóan jellemzik:

 • szorongás, elkülönülés érzése
 • egyedül érzem magam, magányérzet
 • most lelkileg megterhelő lenne számomra (bármi),
 • nem érzek magamban rugalmasságot,
 • nem vágyom igazán emberek közé,
 • szeretnék inkább visszább húzódni,

Ezt tudná kompenzálni az, ha valóban tudnál

 • „itthon sokat gyakorolni”; izzadásig;
 • a bizonytalanságaidon változtatni, „igenre” és „nemre” változtatni, ami természetesen nincs kőbe vésve, és bármikor változtathatsz rajta.

Ezek kompenzálására, fizikai mozgásra, tevékenységekre van szükség. Ha sikerült kompenzálni, akkor jól érzed magad, kiegyensúlyozott vagy, megnyugszol. Ha csak gondolsz rá, az nem lesz elég, és esetleg még rosszabbul is lehetsz tőle. Miért?

A Fém elem, vagy változási állapot megértéséhez, képzelj el egy fém tömböt, egy darab vasat, egy kicsit, közepeset, és egy akkorát, amekkorát csak el tudsz bírsz, amit emberi erővel nem tudsz felemelni.

A fém, ha vékony és éles, akkor eléggé finom és mély vágásokat, sebeket tud ejteni (pl. egy kés vagy penge). Ha nagyobb, nehezebb darab, akkor eléggé durván képes darabolni, (pl. egy fejsze, balta) és roncsol, ha nehezebb, vagy egy 8 kg-os kovács kalapács. Így a Fém minőség képes elvágni, megszakítani dolgokat, kapcsolatokat, szituációkat, élethelyzeteket, főleg azokat, ahol nehézségek, vagy megakadások vannak az életben, és tanácstalanok vagyunk, merre tovább. Ez nem mindig jó, viszont néha szükségszerű. Ezek a Fém minőség negatív tulajdonságaihoz tartoznak.

A Fém “beáll”, merev és rugalmatlan.

Ugyanakkor a fém (belső tulajdonsága)

  • mozgásra képes, energiát is képes eltárolni, pl. a rugó;
  • nyomás és hevítés hatására hő keletkezik benne, így képes megolvadni, alakulni, változni.

A Fém állapot: összehúz, összeránt.

Negatív érzelmei: gond, bánkódás, szomorúság

Pozitív érzelme: méltányos(ság), csend, derű, intelligens, éber, láthatatlan

Negatív tulajdonságai: kegyetlen(ség), kemény(ség), ital, és fényűző élet utáni sóvárgás

Pozitív tulajdonságai: fókusz, célt tud adni, képes átalakulni, engedelmeskedik, átalakul

A Fém rejtett tulajdonsága az alakulásra való képesség, az, hogy képes megolvadni, és az, hogy  megolvasztott, folyékony formában képes bárminek az alakját felvenni, ha elég erős a keret, melyet nem képes abban az állapotában megolvasztani. Ahhoz, hogy a fém alakulni tudjon, meg kell olvasztani, meg kell olvadnia, melyhez hőre van szükség. Ez jöhet kívülről, valami felmelegíti, és jöhet belülről, pl. nyomás hatására. Halmazállapotot válthat, szilárdból folyékony lehet.

Mi hőt a testünkbe szintén tudunk behozni kívülről, napfénnyel, meleg helyen tartózkodással, forró teával, fizikai gyakorlatokkal, Tai Chi, Chi Kung és Nei Kung mozdulatokkal. Míg belülről gyakorlásainkban úgy nyilvánulhat meg, hogy mély légzéseket végzünk, vagy dolgozunk az alsó DanTian-ünkkel, mély állásokban, izzadást elérve végezzük a Tai Chi, Chi Kung és Nei Kung formáit, gyakorlatait. Ezek képesek kompenzálni a merev és hideg fém tulajdonságait. Ezt páran már eléggé jól megérezték, és elkezdtek így gyakorolni.

Az elvágás is a Fém tulajdonsága, amiről a leggyakrabban beszélnek és alkalmaznak, elengedés a szinonimája. Ez pedig nem más, mint a megszabadulás a felesleges dolgainktól, ami főleg a szanálásban nyilvánul meg, és elkezdték kiválogatni, szanálni a dolgaikat. Ez felfrissíti az energiákat, odafigyelsz a dolgaidra, átgondolod őket közben, ez fókuszt ad. Segíthet megszabadulni azoktól a dolgaidtól is, amelyek gátolnak, visszahúznak.

Ehhez akár írhatsz listát is, mit dobsz vagy dobtál már ki, és elláthatod sorszámmal is, hogy lásd, mennyi mindentől szabadultál meg. – ez a Fém elemhez tartozik. …és akkor előkerülnek a rég nem látott kincseid, az értékeid.

Bármit döntesz, azt a környezeted ellenállás nélkül támogatja. Főleg akkor, ha lelkesedsz azért a valamiért, és látják, hogy boldog vagy tőle. A változás, alakulás, alkalmazkodás a Víz tulajdonsága, ehhez viszont szüksége van keretre, szabályokra. Ez akkor lenne jó, ha a keretek, szabályok időtlen bölcsességeken alapulnának, melyek előrevivőek. Ha ez nincs, akkor nem lesz szabályozva, és nem építeni fog, hanem rombolni.

A Fém állapotnak van még egy tulajdonsága az, amit érdemes megvizsgálni, mert a mi energiáink is hasonlóan működnek. Ez pedig az, hogy hideg hatására összehúzódik, meleg hatására pedig kitágul. Gondolj csak a vasúti sínre, vagy fém szerkezetekre, hidakra, ott a tágulás (nyári melegben) és az összehúzódás (télen) centiméterekben mérhető. Hasonlóan nem tesz jót ebben az időszakban a visszahúzódás. Ebben az időszakban különösen nem jó! Még jobban növeli a Fémet, és nem segíti azt, hogy Te irányíts. Mindig képesnek kell lenned a mozgásra, és arra, hogy Te irányíts!

A Víz alakul, változik a környezeti hatásoknak megfelelően. Minden helyzethez.

A Víz szereti a szabályokat, korlátokat, szereti azt, ha alkalmazkodni tud valamihez. A vele való jó kapcsolatra, időtálló szabályokra, bölcsességre van szükség, mert ezek pozitívak, örömmel töltenek el, és nem késztetnek visszahúzódásra. A 10 Alapelv, a 12 Képesség, a 9 Kan, a 8 Erő jó lehet mindehhez.

A Víz állapot: lágy, körkörös, elenged, nedvesít, lefelé törekszik

Negatív érzelmei: félelem, aggódás, aggodalom

Pozitív érzelme: bölcs(esség), intuitív bölcsesség, megengedő

Negatív tulajdonságai: elveszti az identitását, ha nincs keret vagy szabály, pazarol

Pozitív tulajdonságai: alkalmazkodóképesség, bárminek a formáját képes felvenni

Ez a rész kicsit analóg a Fém leírással:

A Víz állapotnak van még egy tulajdonsága, az, amit érdemes megvizsgálni, mert a mi energiáink is hasonlóan működnek. Ez pedig az, hogy hideg hatására összehúzódik, meleg hatására pedig kitágul. Gondolj csak a jégre, extrém eset, viszont nagy hidegben a víz kihűl, megfagy. Fagyott állapotában kitágul. A fagyasztóba rakott ital, képes szétrepeszteni az üveget. Ez is  mérhető, akár centiméterekben. Télen összehúzódik, majd kitágul. Mozdulatlanul merev lesz. Ha mégis megindul, akkor semmi sem állhatja az útját. Megállíthatatlan. Nyáron, melegben, hőségben viszont felmelegszik, majd elpárolog. Amiből elpárolog, az kiszárad.

Hasonlóan nem tesz jót ebben az időszakban a visszahúzódás, az, ha lehűlsz, kihűlsz, bármilyen értelemben lefagysz. Ebben az időszakban különösen nem jó! Még jobban növeli a Víz ezen tulajdonságait, és nem segíti azt, hogy Te irányíts. Mindig képesnek kell lenned a mozgásra, és arra, hogy Te irányíts!

Hogyan tudod a fenti negatív hatásokat elkerülni?

 • Elsősorban fizikai mozgással, légző gyakorlatokkal, valamivel, ami felmelegíti a tested, belülről is.
 • Húzd ki magad, tartsd a Tai Chi 10 Alapelvet, lélegezz mélyen, kerüld a görnyedt testtartást!
 • Figyelj arra, hogy azért, mert vannak korlátozások, attól még nem szükséges visszahúzódni testileg, energetikailag, szellemileg.
 • Tarts be a szabályokat, és amellett figyelj az alapelvekre!

Ne a Víz típusú, lefagyásból eredő kiterjedést, hanem a hő általi felmelegedésből származó kiterjedést, változást próbáld meg elérni, vagy ezen keresztül változz, alakulj. A Tai Chi alapelmélete a változás, alakulás. Szimbóluma a „Yin-Yang” ábra, ami az ellentétek változásait mutatja be. A páros gyakorlatokban, amikor megakad valaki, és nem tud megmozdulni, gyakran hallani a tanároktól, hogy „Lazíts, válts!”. Ilyenkor a megaksdások eltűnnek, és lehet tobább mozogni.

A szokásaidon, a negatív hatásokon lehet változtatni, tudsz változtatni, ha szeretnél, és olyan döntést hozni, ami előre visz, ezt általában a környezeted is támogatja. Ez a támogatás ebben a Fém minőségű évben, tulajdonképpen egy visszaigazolás is arról, hogy jól csinálod, amit csinálsz. Váratlan segítségek jönnek, jöhetnek, ha döntöttél. Jó döntés az, amit fel tudsz vállalni, ami mellett ki tudsz állni, és nincs benned bizonytalanság. Ezt a bizonytalanságot kellene igenre vagy nemre változtatni.

Hogyan állj neki? Gondold ki, állj fel, kezdj hozzá! Fontos a fizikai mozgás, a légzés, a figyelemmel való munka, mert ezek hőt termelnek, külön-külön is, viszont együtt hatékonyabbak!

Addig gyúrd a dolgokat, ameddig nem találod meg azt a célt, ami a jó cél, az, ami azonnali cselekvésre ösztönöz és nem félsz majd attól sem, hogy esetleg elbuksz. Egy égő vágy fog hajtani, amivel minden akadályt képes leszel legyőzni. Kicsivel több vagy másabb, mintha csak lelkes lennél, ami hamar elmúlik. Egy olyan döntés, aminél már nem kell gondolkodnod azon, hogy jó lesz-e ha elkezded, és nem félsz annak eredményétől sem. Felkelsz, nekiállsz, elkezded és csinálod.

Legutoljára a Bakonybéli Őszi Tai Chi Táborból hozok Neked példát erre:

Bakonybélen nem sokat sütött a nap, inkább folyamatosan szemerkélt az eső, hol jobban, hol kevésbé, egy idő után én már észre sem vettem. Mindenkinek volt esőruhája, vagy esőponchója, így a ruháink nem áztak. Néha cseréltünk cipőt, én minden edzésen, kb. a közepén, mert addig bírták, mert kicsit beáztak, dupla zoknival, mert olyan nagyon meleg sem volt. A nap nem sütött, két fél napot leszámítva, 4-13 fok között volt minden nap a hőmérséklet. Viszont, valamikor mindenki hozott egy döntést, hogy szeretne ott lenni, gyakorolni, az eső ellenére is. Lehet küzdött a szobájában, hogy megint esik, és esőben is ki kell menni gyakorolni. Kint az edzésen már nem mondta senki, hogy ez így nem jó, igaz, mást nem is tudtunk volna csinálni. Összesen egy ember mondta, hogy minden nap kutyául megszenvedett a felkeléssel, és, hogy ki kellett jönni a hidegbe, esőbe gyakorolni, egy pedig azt, hogy ő most egy kissé nyűgös. Viszont, szépen gyakoroltak, mindenki mosolygott, és azt láttam jól érzik magukat. Tehát hoztak egy döntést, egy jó cél érdekében, és így könnyedén és örömmel meg tudtuk valósítani azt. Mindenki Tai Chit akart gyakorolni, a pusztakezes és eszközös formákat, a Tai Chi 12 Képességét.

Mindegyikhez szükség van szándékra, ami az akarat megnyilvánulása, elhatározás, egy cél elérésére anélkül, hogy bármennyire is visszafognád magad annak elérésétől.

Ezek eszközéül mozgásos gyakorlatokat, a Tai Chi, Chi Kung, és Nei Kung mozdulatait, eszközeit vesszük segítségül úgy, hogy közben semmiféle extrára nem kell figyelned.

Korábban készítettem egy listát, mit ajánlok, vagy „mire javaslok figyelni” ebben az évben, milyen szempontok alapján gyakorolj:

Gyakorlási javaslatok Tai Chi, Chi Kung, Nei Kung 2020. Yang Fém Patkány (Yang Víz) éve

Örömteli gyakorlást!

Gyere bátran, és gyakorolj Tai Chi-t és Chi Kung-ot On-Line is!

Viking

Hírek, események

100 napos Lite (TM) Tai Chi Chuan és Chi Kung kihívás és a részvétel

Ez a lehetőség nem túl régóta van, viszont meg kell osztanom veled. A héten az edzéseken, és a Zoomos előadáson is, ismét elővezetem az ötletemet, a 100napos kihívással kapcsolatban, ezt megosztom most mindenkivel! Ha még nem akkor most, és a következő edzésen! Azoknak, akik azt érzik, hogy nem tudnának minden nap gyakorolni, mert olyan élethelyzetben

Légzőgyakorlatok Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlás – felvételről

Légzőgyakorlatok I. és / vagy II. Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlásra felvételről jelentkezni, és részt venni, 2 hónapon keresztül, a választott tanfolyamtól függően 4-6 alkalommal! Légzőgyakorlatok Nei Kung – Belső Munka. Munka a figyelemmel, légzéssel, befelé figyeléssel. A légzőgyakorlatokon keresztül megmasszírozzuk a belső szerveinket, chit gyűjtünk, és keringetünk a légzésünk és a figyelmünk segítségével. Légzőgyakorlatok I. Nei

Keddi Tai Chi és Chi Kung Teljesen Kezdő, Alapozó Alaptanfolyam Budapesten

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten, jól megközelíthető helyszínen! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni!

Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről, egyéni kezdéssel, a jelentkezésed utáni első csütörtöktől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

A 100 napos kihívásról olvashatsz

100napos Tai Chi és Chi Kung mentorálási program 2024. Olvasd el a cikkeket a kihíváshoz való felkészüléshez! Töltsd le a 4 oldalas ismertetőt, összefoglalót, melyben gyakorlatjavaslatok is vannak a kihíváshoz! Az összefoglalóban vannak ötletek, javaslatok, milyen gyakorlatokat javasolt végezni. A teljes felkészüléshez szükséges a többi cikk elolvasása, a személyes konzultáció, és az oldal alján lévő

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!