Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

És neked van tévéd? És nézel tévét?

A válasz mindkettőre igen. Ha jobban belegondolok, sosem értettem ezt a kérdést igazán. Miért ne lehetne? Miért nem azt kérdezik meg: Miért van tévéd? Miért van két videomagnód a mai napig?

Érdekes módon, az sosem merül fel: Miért van számítógéped?

Most minden kérdést megválaszolok.

Tehát igen, van tévém, szoktam nézni is. Én semmilyen szabályt nem találtam arra vonatkozóan, hogy egy Tai Chi tanárnak ne lehetne tévéje, vagy ne nézhetné azt. Engem nem zavar. Még Chang mesternek is van, pedig ő szerzetes. Műsort ugyan nem néz rajta mint én. Oktatási anyagokat mutat be rajta, vagy a ceremóniákon, oktatásokon, gyakorlásokon felvett videókat nézik meg rajta és elemzik ki a segítőivel. Ő is szokott moziba járni. Voltunk együtt is.

Minden ismerősömnek van tévéje! Annak is, aki meg szokta kérdezni. Én hasznosnak is találom, ha célirányosan használjuk, ismeretszerzés, tanulás, persze, ha van üres időnk is, vagy programot csinálunk belőle, miért is ne lehetne használni?

Televízió, sokkal régebb óta van, mint számítógép, szinte mindenki használja, néznek rajta televízió adást vagy videó filmeket, vagy internetes közvetítéseket. Szerintem ezek alap dolgok a mi világunkban, mivel páran kérdezték, gondoltam megválaszolom.

Ma már az okostelefon is alap, régen még annak is örültünk, hogy ha volt egyáltalán vezetékes, vagy találtunk utcai fülkét.

A világ változik, ahogyan az energia is finomodik, áramlik.

Miért van két videomagnóm, amik a napig megvannak?

Azért, mert néha jön egy tanítvány, akinek nincs dévédéje, esetleg számítógépe sem, ezért hoz egy videokazettát, amire rámásolom neki a szükséges gyakorlatokat. Eredetileg emiatt vettem tévét, mert e nélkül nem tudtam tananyagot másolni.

Miért van számítógépem? Hasonló okokból. Az elsőt Slacitól kaptam, talán szülinapomra. Sosem szerettem a számítógépet. Mindig elromlottak mikor csak melléjük álltam. Sok időt vesz el az ember életéből. Ma már weboldalt is kell készítenem, kezelnem, és az oktatási anyagok is ezen készülnek. Érdekes, hogy ez egy Tai Chi tanárral szemben merül fel.

Ha végiggondolod, akkor a videó kazetta és a CD vagy DVD úgy ment ki a divatból, hogy észre sem vettük. Lett helyette Pendrive, vagy az on-line videó megosztó oldalak, vagy a külső merevlemez.

Laci barátom, aki annak idején a weboldalt programozta, azt mondta: „ha lesz számítógéped, nem lesz időd”. Igaza van. Viszont praktikus. Napi kapcsolatokat tudok rajta keresztül tartani a Tanáraimmal, Tanítványaimmal, on-line, bárkivel, veled is, most.

Szerintem a digitális technika nagyban fejleszti vagy fejlesztheti a Tai Chi vagy Chi Kung Gyakorlót is, javítja az oktatás minőségét is. Laptopról és projektórral előadást tartani már mindenhol megszokott dolog, néha én is segítségül hívom, ne kelljen mindig papírlapokról megtartanom az előadásaimat.

Minden Mesterem, Tanárom aktívan használja a modern technikát. Más iskolák és Mesterek is. Az internet korában ez nem is lehetséges másként. Természetesen ismerek olyanokat, akik aktívan nem vesznek részt benne, de ők megkérnek valakit, aki megcsinálja nekik. Megpróbálnak lépést tartani vele. Válaszolnak az e-mailekre, skype-olnak, használják a közösségi oldalakat is, előfordul, hogy internetes videokonferenciát, webináriumot vagy tanítást tartanak. Hamarosan nekünk is lesz!

Ha szeretnéd, hogy minél előbb legyen webes oktatásunk, vagy hiányolod már, de nincs, esetleg tudnál segíteni benne, hogy létre jöjjön, akkor küldj egy levelet…

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!