Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Bien Hui Chun Gong – A Tavasz visszahozatala

A Tavasz visszahozatala, a kínai császárok megfiatalító gyakorlata, ami az egészséget, a hosszú életet és az életerőt szolgáló gyakorlatsor. Gyakorlat az egészséghez, a hosszú élethez, a Taoista Huashan Hegység Iskola titkos öröksége.
Ezt a gyakorlatsort Bian Zhizhong tárta a világ elé, aki úgy döntött, hogy megtöri az ősi Taoista tilalmat, miszerint a gyakorlatokat csak közvetlen leszármazottaknak lehet megtanítani, és publikálta a Hui Chun Gongot, a Tavasz visszahozatalát, az egészséget és a hosszú életet és az életerőt szolgáló gyakorlatsort, a Taoista Huashan Hegység Iskola titkos örökségét. Az iskola éppen kivételes hatásuk miatt tartotta titokban a gyakorlatokat, melyeket később is csak a Császári család tagjainak tanítottak meg. Bian Zhizhong negyven éve végzi őket, és négy éve (1983) kezdett cikkeket írni róluk a nagyközönség számára.

A gyakorlatokat a Huashan Hegység Iskola fejlesztette ki. Nemzedékről nemzedékre örökítették őket, szóbeli hagyományozás útján. A gyakorlatok kombinálják a mozgást és a mozdulatlanságot, és egyszerre gondozzák az emberi testet kívül és belül. Tartalmaznak Chi Kung elemeket (légző és finom mozgáson alapuló gyakorlatok) és masszázst melyek kiegyensúlyozzák az energiát és kontrollálják a légzést. Abban különböznek az összes többi gyakorlatoktól (és ebben rejlik egyedülálló hatásuk is), hogy a hangsúlyt a Xiadan működtetésére helyezik.

Miért a test ezen részére? A Xiadan a Huashan Hegység Iskola Taoistái által használt kifejezés. A hagyományos kínai orvoslásban ez a vese.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a vese az élet forrása, a szerv, ahol az életenergia (Jing) tartózkodik. A fejlődés, a növekedés, az öregedés mind szoros kapcsolatban állnak a vese működésével. Akinek a veséjében sok a vele született életenergia (Jing), lassan öregszik és tovább él, akinek kevesebb a veséjében ugyanez az energia, gyorsabban öregszik és hamarabb hal meg. A tradicionális kínai orvoslás ezért igen nagy hangsúlyt helyez a vesékre. Szakértők számos kutatást végeztek a témakörben és kiderítették: a vese a kínai orvoslásban igen szoros kapcsolatban áll azzal, amit a nyugati orvoslás „alsó thalamu-hypophysis nemi mirigy rendszernek” nevez. A Chi Kung rendszerekben a Jing energia a mellékvese-kéregben raktározódik. A modern orvostudomány felfedezte, hogy az ember belső reproduktív szervei kiválasztanak olyan nemi hormonokat, melyek igen fontos szerepet játszanak a többi szerv normális működésének és növekedésének fenntartásában. A belső kiválasztásban fellépő egyensúlyzavar, különösen, mikor a nemi hormonok kiválasztása csökken, öregedéshez vezet. Akik megtanulták ezt a gyakorlatot, kiváló eredményeket értek el egészségük helyreállításában és megőrzésében, miáltal a gyakorlatok felkeltették az orvosok és kutatók érdeklődését is.

A Hui Chun Gong avagy A Tavasz visszahozatala ami a kínai császárok megfiatalító gyakorlata helyreállítja, megőrzi és növeli az Életenergiát (Jing). A Visszahozott Tavasz, avagy a Tavasz visszahozatala gyakorlatnév arra utal, amikor az életerő elkezd csökkenni vagy lecsökkent már, akkor ennek a gyakorlatnak a végzésével az életerő visszahozható, helyreállítható.

A Tavasz visszahozatala alatt a kínaiak azt értik, hogy az elvesztett fiatalság, fiatalosság visszaszerezhető, helyreállítható, az életerő (Jing) vesztés csökkenthető, megállítható.

A test életenergiáját lehet erősíteni a helyes táplálkozással és a megfelelő gyógyszerek szedésével, de ez passzív módszer. Az energiát fizikai gyakorlatok végzése során erősíthetjük valóban hatékonyan. A hagyományos kínai orvoslás kiváló doktorai évszázadok során mindig nagy hangsúlyt helyeztek erre a tényre.

A Hui Chun Gong gyakorlatsora finom, a test minden részét megmozgató gyakorlatokat tartalmaz, melyet a kínai Taoisták ősidők óta végeznek. A gyakorlatok igen hasznosak, különösen az öregek és betegek számára. A gyakorlatok végzéséhez nem szükséges különösebb tér, és a nap bármely szakasza alkalmas gyakorlásukra. Bárki igen rövid idő alatt látványos eredményt érhet el velük.

“Az élet a fizikai mozgástól függ”. Mondják alapszabályként azok az emberek, akik elkerülik a betegséget, fiatalosan tartják magukat és hosszú életet érnek meg. Mivel különbségek vannak korban, fizikai alkatban, teljesítőképességben, szokásokban, táplálkozásban, munkakörülményekben, hygienében, nagyon kevés ember tudja, hogy milyen gyakorlatokra van szüksége és hogyan kell azokat végezni. Sokan az alapszabályt, miszerint “az élet a mozgástól függ”, egyszerűen úgy értelmezik, mint valamiféle mozgásformában történő energiafelhasználás /futás, séta, fizikai munka/. Ez nem így van. Ha a gyakorlat nem jó, akkor a gyakorló, vagy a nehéz munkát végző hamar öregszik és hamar meghal. Néhány túlsúlyos ember megpróbál fogyni intenzív gyakorlatokkal, vagy nehéz munkával. Ez hatékony lehet, de csak rövid időre. Közben néhány szerv, így pl. a szív kifárad és sérül. A szellemi munkát végzők pedig ismét visszahíznak, miután abbahagyták a gyakorlatokat. Sokan diétával akarnak fogyni. Ezek a módszerek nem megfelelőek mindenkinek. A táplálékhiány sok szervet különféle mértékben károsít.

Ezért szükséges egy olyan gyakorlatsorozat, ami mindenki alkatának megfelel. Ezt nyújtja a Hui Chun Gong amely remek gyakorlat az egészséghez, a hosszú élethez, ami magába foglalja a régi kínai gyógyászat vezérfonalát és évszázadok orvosainak, egészség szakértőinek tapasztalatait, valamint a folyamatos gyakorlás, kutatás eredményeit. A gyakorlatsor az ősi kínai orvostudomány és az orvosok évszázados tapasztalatain alapul, folyamatos kutatás, gyakorlás és tapasztalás eredménye.
A hagyományos kínai orvoslás több mint 2000 éves tapasztalaton alapul. Elméletük szerint egy betegség okozója lehet külső tényező: szél, hideg, szárazság, nedvesség, tűz és hő, vagy belső tényező: öröm, düh, aggodalom, gondolat, bánat, meglepetés, félelem, a rendszertelen alvás és táplálkozás. Ezek a tényezők felborítják a Yin és Yang egyensúlyát, megzavarják a vér és az életenergia keringését, blokkolják az áramlást a fő- és mellékmeridiánokban. A betegség okozója (legyen az külső vagy belső tényező) harcba száll a test életenergiájával. Az életenergia emiatt ingadozni kezd, hol csökken, hol növekszik. Ez minden betegség alapja. Amint egészségtelen hatások érik a testet, az életenergia gyengülni kezd.

Ezen az elméleten alapul a hagyományos kínai orvoslás azon fontos elve, mely elsősorban a test ellenálló képességének növelésére helyezi a hangsúlyt, az egészséges energiák erősítésére, hogy azok képesek legyenek megóvni a testet az egészségtelen hatásoktól, és szabályozni a Yin és Yang egyensúlyát. Eszerint a betegséget akkor kell kezelni, mielőtt egyáltalán kialakulna. Meg kell őrizni a test életenergiáját (Jing), hogy az egészségtelen hatások ne károsíthassák.

Ezek a gyakorlatok a különböző testrészek önszabályozásra és a testrészek saját funkciójuknak megfelelő mozgásra épülnek. Ezért képesek arra, hogy stimulálják a nemi funkciókat, szabályozzák a nemi működést, a hormonkiválasztást, serkentik a fő- és mellék-meridiánok keringési funkcióját, a Yin (Földi energia) és Yang (Égi energia) egyensúlyát, ezáltal súlycsökkentés érhető el, így tudja a test visszanyerni kecsességét, a bőr lágyságát, rugalmasságát, nedvességét. A gyakorlatok végzői megőrzik a test mozgékonyságát, egészségét, és képesek egészségesen hosszú életet élni.

A történelmi feljegyzések szerint a XI. századbeli Taoisták nemi hormon kristályokat vontak ki az emberi vizeletből. Ezzel gyógyították a cukorbajt, és egyéb olyan betegségeket, melyek a kiválasztási rendellenséggel voltak kapcsolatban. James Needham, az angol tudós bebizonyította, hogy ez a felfedezés 800 évvel megelőzte a nyugati orvostudomány kiválasztással kapcsolatos felfedezéseit. Manapság az emberek egy része öregedés elleni készítményeket szed, melyek férfi és női hormonokat, vitaminokat tartalmaznak, ezáltal védik az egészséget, és késleltetik az öregedés folyamatát. Bizonyos kozmetikumok olyan hormonokat tartalmaznak, melyeket a bőr képes magába szívni. Ezek a hormonok gyorsítják a bőr sejtjeinek anyagcseréjét, miáltal a bőr lágyabbá és rugalmasabbá válik.

A fent említett módszerek azonban csak időszakos hatást tudnak elérni, ezért nem tökéletesek. Az egészség, a test növekedése, a biológiai funkciók, a táplálkozás, a higiénia és az életmód minden egyénnél különböző, az emberi test hormon-háztartásában pedig igen kényes az egyensúly. A gyógyszerek helytelen használata felboríthatja azt, megakadályozhatja a hormonok normális kiválasztását vagy megzavarhatja a mirigyek kiválasztási folyamatát. Csak egy kicsi rendellenesség a hormon-háztartásban számos problémát okozhat a belső kiválasztású szerveknél.

Épp ezért a legjobb módszer az, ha testünket önszabályozóvá tesszük. A Taoisták ezért találták ki az itt közzétett gyakorlatsort. A nemi szervek préselése, masszírozása, rázása által beállítható a belső elválasztású mirigyek önszabályozása és növelhető a nemi hormonok termelése, éppen annyira, amennyire az, az adott test számára szükséges.

Ezek a gyakorlatok igazán olyan emberek számára hatékonyak, akik idősebbek, gyengébbek, esetleg betegek, akik túlsúlyosak, vagy olyan problémákkal küzdenek, melyeknek oka a nemi működés vagy a belső kiválasztású szervek rendellenessége, náluk lehet a leglátványosabb eredményekkel találkozni. Fiatalok és egészséges emberek számára is ajánlott, mert segít megőrizni és növelni az életerőt. A gyakorlatok megerősítik az emberi test biológiai funkcióit, a sejteket egészségesen és aktívan tartják, serkentik a nemi hormonok termelését, a vérkeringést és a keringést a fő- és mellékmeridiánokban, erősítik az egyén ellenálló képességét, rendszerezik az anyagcserét, ezáltal meghosszabbítják a fiatalságot, és megnövelik az élettartamot.

A gyakorlatok végzése nem igényel erőt vagy különösebb energiát. A cél, hogy lágy mozdulatokkal stimulálja a vérkeringést, amely a Xiadan területe körül összpontosul. Ide tartoznak a nemi szervek és a nemi mirigy rendszer. A gyakorlatok célja, hogy megerősítsék a nemi mirigy rendszer működését, mert ennek az erősítése biológiai változások sorozatát idézi elő a szervezetben, növelve ezzel az életerőt (Jing esszencia). Ezek a gyakorlatok a belső hatásokat hangsúlyozzák, és az energiát az alhasba összpontosítják. A nemi mirigyek felerősített működése szabályozza, jobbá teszi és megerősíti a belső kiválasztású mirigyek anyagcseréjét, összhangba hozva ezzel a helyes működésüket.

A gyakorlatokat könnyű megtanulni, és mindenféle nemű, korú ember végezheti őket, fizikai kondíciótól függetlenül. A gyakorlatok mennyisége teljes mértékben a gyakorlatok végzőjétől függ. Számos ember végzi őket Kínában és más országokban, bizonyítva azok hatékonyságát. Naponta 10-15 perc gyakorlással már igen jelentős eredmény érhető el. A modern orvostudomány véleménye szerint is a gyakorlatok hatása egyedülálló.

„Összhangban elvünkkel, miszerint a múltat a jelen szolgálatába kell állítani, ajánljuk a gyakorlatsort minden ember figyelmébe, egészségük megőrzése vagy gyógyulásuk érdekében.”

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőt most!

Hírek, események

Aranyvirág meditáció II. tanulás, gyakorlás

Kedves Érdeklődő! Örömmel értesítelek, hogy lehetőséged van a Aranyvirág meditáció II. online tanuláson, gyakorláson részt venni február közepétől, március, április és május hónapban, összesen 5 alkalommal! A tanfolyamon kívül, heti 3, maximum 5 gyakorlás elegendő, így ezzel a gyakorlással részt vehetsz a 100 napos Lite (TM) Tai Chi Chuan és Chi Kung kihívásban! Aranyvirág meditáció a

Légzőgyakorlatok Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlás – felvételről

Légzőgyakorlatok I. és / vagy II. Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlásra felvételről jelentkezni, és részt venni, 2 hónapon keresztül, a választott tanfolyamtól függően 4-6 alkalommal! Légzőgyakorlatok Nei Kung – Belső Munka. Munka a figyelemmel, légzéssel, befelé figyeléssel. A légzőgyakorlatokon keresztül megmasszírozzuk a belső szerveinket, chit gyűjtünk, és keringetünk a légzésünk és a figyelmünk segítségével. Légzőgyakorlatok I. Nei

Keddi Tai Chi és Chi Kung Teljesen Kezdő, Alapozó Alaptanfolyam Budapesten

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten, jól megközelíthető helyszínen! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni!

Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről, egyéni kezdéssel, a jelentkezésed utáni első csütörtöktől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

A 100 napos kihívásról olvashatsz

100napos Tai Chi és Chi Kung mentorálási program 2024. Olvasd el a cikkeket a kihíváshoz való felkészüléshez! Töltsd le a 4 oldalas ismertetőt, összefoglalót, melyben gyakorlatjavaslatok is vannak a kihíváshoz! Az összefoglalóban vannak ötletek, javaslatok, milyen gyakorlatokat javasolt végezni. A teljes felkészüléshez szükséges a többi cikk elolvasása, a személyes konzultáció, és az oldal alján lévő

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!