Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Első rész, Beszélgetés az energiáról 4.

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin -nel

Beszélgetés az energiáról

1/4

Tanítvány:
Miután meghallgattam néhány magyarázatot, sokkal világosabb lett számomra minden. Tehát, ha valaki ököllel arcon üti ellenfelét, akkor az a feje hátulsó részén érzi a fájdalmat. Ezt a jelenséget pusztán az erőhatással nem lehet megmagyarázni. De ha a hullámelméletre támaszkodunk, akkor a jelenség világossá válik.

Tehát a hullámjelenség ad magyarázatot arra, hogy az energia hogyan hatolhat be egy testbe. Az erő csak tükröződik, de nem képes behatolni. Valószínűleg ez az egyik értelme annak, hogy az „erő négyszögletes, az energia kerek.”

Mester:
Nagyon jó megfigyelő vagy. Tehetséges vagy, könnyen felfogod a mondottakat, és ezáltal elnyered a megvilágosodást.

Tanítvány:
Attól tartok, eltúlzod az érdemeimet. Van egy másik kérdésem is. Mondhatjuk-e azt, hogy egy összecsapás (harc) során, ha megütjük az ellenfél testét, akkor az ütéshez mindig behatoló energiára van szükség?

Mester:
Ez nem szükségszerű. A behatoló energia csak egy meghatározás a hullámjelenség leírására. A hullámnak sokféle formája van. Két különféle hullám valamilyen módon áthaladhat egymáson, anélkül, hogy megszakítanák egymást. Együttesen is mozoghatnak, és sok hullámot hozhatnak létre. Például, hideg jin, szakító (romboló) jin, hüvelykujjnyi jin – mindegyik rendelkezik nyomatékkal, és rezgést idéz elő. Ezek nagyon rövid hullámok. Vegyük a következő példát. Három egymással érintkező biliárdgolyót helyezzünk egyenes sorba. Vegyük el a szélsőt, és üssük meg vele a sorban következőt. A távolabbi labda ugyanolyan sebességgel fog kivágódni, mint a labda, amellyel az ütést végrehajtottuk. Ez mit bizonyít?

Tanítvány:
Mondhatjuk, hogy a jelenség azért jött létre, mert a hullám a második golyón keresztül eljutott a harmadikra?

Mester:
Igen, és ha megértetted ezt a jelenséget, akkor megértheted a másik személy kimozdításának koncepcióját a taiji-ban. Ha két ellenfelet megfigyelsz, akkor csak azt látod, hogy a kezük érintkezik, az egyik mintha nem is mozdulna, de mégis a másik valahogy elmozdul. Először is rendelkezned kell elég belső energiával, vagyis a dantien-edben erős hullámzásnak, vibrálásnak kell lennie. Másodszor előnyödre kell fordítanod a nyomaték által nyújtott lehetőséget. Harmadszor, a test egyes pontjainak megfelelő módon kell kapcsolódnia, nem lehet a testben semmilyen belső ellenállás. Ha mindezeket megértetted, akkor világos lesz, hogy az előző mester Yang Shaouhou ezt a tanácsot adta: „Először meg kell alkotnod a keretet, másodszor ismerned kell a kézzel végrehajtott lökéseket, harmadszor meg kell tanulnod a kimozdítás célját szolgáló jin gyakorlását.” Ez nehezebb mintha csak kizárólag erőt használnál mások megütésére. De ennek van egy sokkal okosabb módszere is. Ezért mondjuk tehát „Az erő halott, de az energia élő. Az energia hajlékony.”

Miután hallottam az előző válaszodat, visszaemlékeztem egy régi, kitűnő írásra. „Először sajátítsd el a mozdulatokat, akkor eljuthatsz oda, hogy megérted az energiát. Az energia megértésétől eljuthatsz a halhatatlanság szintjére.”

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!