Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Első rész, Beszélgetés az energiáról 3.

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin -nel

Beszélgetés az energiáról

1/3 rész

Tanítvány:
Gyakorolhatjuk egyidejűleg az erőt és az energiát?

Mester:
Igen, habár, ha a boksztanulásról beszélünk, akkor először az erőt, a mozdulatokat kell megtanulnunk. Aztán később gyakorolhatjuk az energiát, gyakorolhatjuk a kört, és gyakorolhatjuk a Chi(Qi)-t. Ha a tanuló már ismeri mindezeket, akkor kombinálhatja őket.

Tanítvány:
El tudod magyarázni, hogy írja le az erőt a fizika?

Mester:
Igen. F=M*A, (Erő=Tömeg*Sebesség) ahol az M jelöli a tömeget, az A jelöli a sebességet, tehát ha a tömeg állandó, és a sebességet növelem, akkor az erő ezzel egyenesen arányosan nő. Pontosan ezért a kis erő ne próbáljon konfrontálódni a nagyobbal. Habár a kis erőnek is van iránya, ezért befolyásolhatja a nagyobbat. Ezért a bokszban, ha ütésre használod az erőt és elvéted, akkor olyan lendületed (nyomaték) lesz, amelyet nehéz megváltoztatni.  Az energia nem ilyen. Tudom milyen, amikor egy kavicsot dobsz egy medencébe, vagy egy csendes tóba, a hullámok minden irányba elindulnak. Mégis, ha egy levél lebeg a víz felszínén, az nem változtatja meg a helyét, mert a hullám elhalad alatta. Más szóval, a víz közegében a hullám eljuthat egyik pontból a másikba, és a víz molekulái mégis az eredeti helyükön maradnak. Ez a hullámjelenség jellemzője.

Tanítvány:
Mikor először a farmra érkeztem, éppen aratási időben, nagy búzamezőket láttam. Különösen tetszett, ahogy a szél hullámokat futtat végig a búzamezőn. Gyakran csodálkozom azon, hogy, rendben, a búzának van gyökere, akkor hogy keletkezhet benne ilyen hullám? Nem viccelek.

Mester:
Nos, ez tényleg nem vicc. Nagyon sokan egész életükön át gyakorolják a Taiji-t és mégsem értik meg az energia elméletét.

Tanítvány:
Hogy érted ezt?

Mester:
Nézd, a Taiji boksz hangsúlyozza a „hallgató”, a kimozdító, megragadó és átalakító Jint. Már az is, hogy Jin (erő, energia) „hallgatásáról” beszélnek, számos embert teljesen elképeszt.  Néhányan azt hiszik, hogy a kézzel történő lökések csak a tapintási érzék fejlesztését szolgálják. Ők ragaszkodnak a „hallgatni” szó eltörléséhez. Mikor apám még élt, azt mondta: „Egyetlen szót sem változtathatsz meg. A „hallgatni” a legmegfelelőbb szó erre.” Gondolj csak arra, hogyan vagyunk képesek meghallani egy hangot a fal túloldaláról.

Tanítvány:
Mivel a hang hullámjelenség, minden irányban terjedhet?

Mester:
Igen, és emlékezz a „hallgatni” szóra, mert az a kulcsa az energia megértésének. Az energia egy hullám.

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!