Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Első rész, Beszélgetés az energiáról 3.

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin -nel

Beszélgetés az energiáról

1/3 rész

Tanítvány:
Gyakorolhatjuk egyidejűleg az erőt és az energiát?

Mester:
Igen, habár, ha a boksztanulásról beszélünk, akkor először az erőt, a mozdulatokat kell megtanulnunk. Aztán később gyakorolhatjuk az energiát, gyakorolhatjuk a kört, és gyakorolhatjuk a Chi(Qi)-t. Ha a tanuló már ismeri mindezeket, akkor kombinálhatja őket.

Tanítvány:
El tudod magyarázni, hogy írja le az erőt a fizika?

Mester:
Igen. F=M*A, (Erő=Tömeg*Sebesség) ahol az M jelöli a tömeget, az A jelöli a sebességet, tehát ha a tömeg állandó, és a sebességet növelem, akkor az erő ezzel egyenesen arányosan nő. Pontosan ezért a kis erő ne próbáljon konfrontálódni a nagyobbal. Habár a kis erőnek is van iránya, ezért befolyásolhatja a nagyobbat. Ezért a bokszban, ha ütésre használod az erőt és elvéted, akkor olyan lendületed (nyomaték) lesz, amelyet nehéz megváltoztatni.  Az energia nem ilyen. Tudom milyen, amikor egy kavicsot dobsz egy medencébe, vagy egy csendes tóba, a hullámok minden irányba elindulnak. Mégis, ha egy levél lebeg a víz felszínén, az nem változtatja meg a helyét, mert a hullám elhalad alatta. Más szóval, a víz közegében a hullám eljuthat egyik pontból a másikba, és a víz molekulái mégis az eredeti helyükön maradnak. Ez a hullámjelenség jellemzője.

Tanítvány:
Mikor először a farmra érkeztem, éppen aratási időben, nagy búzamezőket láttam. Különösen tetszett, ahogy a szél hullámokat futtat végig a búzamezőn. Gyakran csodálkozom azon, hogy, rendben, a búzának van gyökere, akkor hogy keletkezhet benne ilyen hullám? Nem viccelek.

Mester:
Nos, ez tényleg nem vicc. Nagyon sokan egész életükön át gyakorolják a Taiji-t és mégsem értik meg az energia elméletét.

Tanítvány:
Hogy érted ezt?

Mester:
Nézd, a Taiji boksz hangsúlyozza a „hallgató”, a kimozdító, megragadó és átalakító Jint. Már az is, hogy Jin (erő, energia) „hallgatásáról” beszélnek, számos embert teljesen elképeszt.  Néhányan azt hiszik, hogy a kézzel történő lökések csak a tapintási érzék fejlesztését szolgálják. Ők ragaszkodnak a „hallgatni” szó eltörléséhez. Mikor apám még élt, azt mondta: „Egyetlen szót sem változtathatsz meg. A „hallgatni” a legmegfelelőbb szó erre.” Gondolj csak arra, hogyan vagyunk képesek meghallani egy hangot a fal túloldaláról.

Tanítvány:
Mivel a hang hullámjelenség, minden irányban terjedhet?

Mester:
Igen, és emlékezz a „hallgatni” szóra, mert az a kulcsa az energia megértésének. Az energia egy hullám.

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

Itt írj nekem!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérünk semmit, még a az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülünk, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmunkat, cikkünket, oldalunkat!