Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Első rész, Beszélgetés az energiáról 2.

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin -nel

Beszélgetés az energiáról

1/2 rész

Tanítvány:
Még mindig nem értem az energia problémáját. Tanítóm, te mérnök vagy. El tudnád magyarázni ezt az energiát tudományos nézőpontból?

Mester:
Nos, habár van valamilyen szintű tudományos képzettségem és tudásom, de még sokat kell tanulnom. Miután a boksz egy hatalmas területet fog át és rengeteg kifinomult részlete van, még mérnökként sem merném teljes magabiztossággal és bizonyossággal kommentálni. Ma valamelyest felfedezted a kapcsolatot erő és energia közt. Ez egy egyidejűleg egyszerű és egyben bonyolult probléma. Csak a saját személyes elgondolásomat és egyéni látásmódomat mondhatom el ennek kapcsán.
Miben különböznek? – Először is az erő az izmok összehúzódásából és elernyedéséből származik. Amikor az összes erőd az izületeiden keresztül eléri a kezeidet, akkor nagyjából néhányszor 10 fontot tesz ki. A legtöbb ilyen erő el is enyészik, ahogy áthalad a különféle izületeken. Viszont a test teljes energiáját képes lehetsz egyetlen meghatározott pontba gyűjteni. Ezért kell a bokszolónak gyakorolnia, hogy ízületei megfelelően kapcsolódjanak.

Gondolj arra, hogy az oroszlán vagy a tigris az erdei állatok királya. Mégis, a valódi erejük nem sokkal nagyobb, mint egy tehéné. Szóval, hogy-hogy mégsem tehenek? Vagy, gondolj arra, hogy a leopárd egy különösen gyorsan futni képes állat. Lehet, hogy azáltal érhetsz el valamilyen megvilágosodást vagy tudatosságot, hogy megfigyeled a helyzetüket és azt, hogyan használják az erőt az energiával szemben?

Másodsorban, az erő gyakran elég hosszú időn keresztül látható, de valahogy merev és változatlan. Az energia, ellenben, ha látható is, gyakran csak egy villanás, és nagyon rugalmas. Akkor gondolj arra, hogy egy harcművész lehet, hogy nehezen emel fel egy 50 kilós tárgyat, de könnyedén képes kiütni egy személyt.

Harmadsorban, mikor egy tanuló már középkorú, az ereje ugyan csökken, de az energiája ugyanolyan szinten marad.

Negyedszerre, az erő egyenes vonalban halad, ezért ha egy kis erőt egy nagy erő leküzdésére akarsz használni, akkor el kell érned, hogy az ellenfeled elvétse a célt. Vagy követned kell a lendületét, és érzékelned kell a pontot, amikor kimozdíthatod. Nincs más lehetőség az ellenfél erejének leküzdésére. De a kis erő képes lehet megváltoztatni a nagy erő irányát. Így, ha kombinálod a kis és nagy erőket, tulajdonképpen eldöntheted, hogy melyik legyen a kapott erő irányvektora. Másrész az energia nem csak egyenes, de csavart is lehet. Mikor magas szintet érsz el a Taiji-ban, olyan lesz ez, mint valamiféle mikrohullám. Az energiára gondolhatsz egyfajta hullámként. Ezért van szükség a testedben öt íjra (húrra), amikor a Taiji-t gyakorlod. Minden bokszmozdulatnak van egy „Peng”-je, egy felemelő energiája. A „Peng” kerek. A „Peng” támogató. A „Peng” rugalmas.

Tanítvány:
Ha az energia hullámként tör elő, akkor mondhatjuk azt, hogy az energia egy hullám?

Mester:
Igen, igen, és ezért mondom, hogy ha személyes tapasztalattal rendelkezel, meg fogod érteni ezt a gondolatot. Csak úgy, mint amikor a boksz könyvek az energiáról beszélnek, akkor rezgő, áthatoló, átszövő és kirobbanó energiát említenek.

Tanítvány:
Ez természetesen mutatja a tudományok súlyát és következetességét. Az erőelmélet és a hullámelmélet konfliktusban vannak?

Mester:
Nincsenek konfliktusban. Gondolj csak arra, hogyan száll a repülő. A repülőgép hangot generál. A hang pedig hullámjelenség.

Tanítvány:
Gyakorolhatjuk egyidejűleg az erőt és az energiát?

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!