Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

A Taiji boksz titkai, bevezetés

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin-nel

– általános bevezetés –

Tian Yingjia nagymester Tian Zhaolin (1891-1960) fia. Tian Zhaolin, egy Yang stílusú taiji család közvetlen leszármazottja volt. Tian Zhaolin apja Tian gyermekkorában elhunyt. Nyolc éves gyerekként gyümölcsöt kellett árulnia, hogy támogassa anyját és két lánytestvérét.  Yang Jianhou a Yang stílusú alapító atya Yang Luchan gyermeke, akkor fedezte fel őt, amikor a palotába sétált, ahol tanult. Maga mellé vette, mint tanítványát, és így ellátást nyújtott a fiatal Tian elszegényedett családjának is. Így 13 éves korától Tian Zhaolin taiji-t tanult Yang Jianhou-tól, majd a továbbiakban fiaitól, Yang Shaohou-tól (1862-1930) és Yang Chengfu-tól (1883-1936). Ezek a tanítók kimagasló és mély tudású Taiji nagymesterek voltak. Tian Zhaolin a Yang család egyik legkitűnőbb olyan tanulójává vált, aki nem közvetlen családtag; sokkal haladóbbá, mint ahogy azt Nyugaton ismerik.

Az alábbi kérdezz-feleleket Tian Yiangja nagymester és Mr Yao Gouquig osztotta meg velünk nagylelkűen, abból a célból, hogy a komoly tanulóknak bemutassa a Taiji csodáját. Fejezzük ki hálánkat e nemes szándékért!

Megjegyzendő, hogy itt a „kimozdítás” kifejezés a „Fajin” részhalmazaként értendő. Ez arra utal, hogy valaki nemcsak könnyedén és lágyan tolja el a másik személyt, hanem a tolást elszenvedő egyik lába ténylegesen felemelkedik a talajról, azaz „kimozdították”. Az energiára használt kínai szó a „Jin”. Ezeket szinonimaként használják ebben a cikkben. Megjegyzendő továbbá, hogy a Taijiquan-nak a Nyugaton megjelent leírások szerint van egy civil és egy harcművészeti összetevője is. Láthatunk még itt egy másik kifejezést a „civil”-re, az „irodalmit”. Ezek a fogalmak mérlegelés eredményeként jöttek létre.

A „Fajin-nel” , mint „Robbanó”, vagy mint „Hirtelen” Erővel találkozhatunk más írásokban. Érdemes az „Energia” szót néha az „Erő-vel” helyettesíteni.

A fordítás alapjául szolgált:
The Willow Tree Post – Tai Chi News, Articles, Photos & Humor
bejegyzése.

Yang’s Taiji Boxing’s Secrets–Q & A
By Tian Yingjia & Yao GuoQing
Translated by Key Sun, Ph.D, Edited by LeRoy Clark

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!