Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

A kezdetek kezdetén, a száznapos kihívás előtt

Mint ahogy a jó magyar népmesék, én is az elején, mondhatni a kezdetek kezdetén kezdem.

Szóval hosszú ideig elhúzódó bonyodalmak és furfangos időtologatás után megérkeztem első Yang stílusú tai chi órámra, igencsak január vége felé, ahol az öreg, köldökét verdeső ősz kecskeszakállal rendelkező kínai mester helyett egy fiatal, vörösesszőke, mosolygós Viking fogadott. Gyanakvóan hunyorítottam össze szemeim és felvettem a „Na, majd meglátjuk!” kemény attitűdöt, amikor egy kedves hölgyemény libbent be a terembe és csoportos kép készítésére kért fel mindenkit. Akkor éreztem, hogy ajjaj, elkezdődött a kötődés (pedig kiskoromban nem könnyen lehetett elcsábítani egy téli fagyival), s valahogy körülölelt a terem és az emberek kellemes szellemisége. Na, de nem adjuk ilyen olcsón, gondoltam, és csak azért is lapos pillantásokkal méregettem a körülöttem állókat. Aztán megkezdődött az oktatás, s az óra végére azt gondoltam itt jó helyen leszek. Ami nagyon megfogott az a formulák konkrét harci helyzetekben való demonstrálása, mely számomra rendkívüli módon segíti a megértést, és a bevésődést. Ezen kívül mindig arra vágytam, hogy a gyakorlat főfogását elméleti háttérrel fűszerezzék, ami az órák keretein belül időnként meg is valósul.

A kínai harcművészetekben jártas ismerőseimmel folytatott csevegéseim során kiderült számomra, hogy a tai chinak valamilyen szinten mindennapos elfoglaltságnak kellene lennie. Ez volt az a dolog, amit nem tudtam volna elképzelni esetemben. Én, aki esténként fáradtan esek haza a mindenféle programok, érdeklődési körök, meg élvezetek megismerésének, elmélyülésének, kielégítésének súlyos kötelességei alatt sínylődve!? De be kell vallanom valahol mélyen zavart, hogy valami mellett, ami igazán érdekel, és úgy érzem, spirituális utam egyik fontos mankója lehet, nem tudok teljes vállszélességgel kiállni.

Aztán óra végén tudomást szereztem a 100 napos Tai Chi kihívás fogadalom „mozgalmának” létezéséről, mely mintha nekem született volna. Motivál, aktivál, kényszerít, belevisz, és ha minden jól megy, kondicionál is. Már láttam is magamat egy széles zöld mezőn, ragyogó napsütésben, órákig kecsesen mozogva, ahogy hajamat fújdogálja a langyos tavaszi szellő, s én lágy mozgásommal elringatom magam, mint édesanyám régen a bölcsőben (na jó, a babakocsiban). Álmodozásomból Viking információhalmaza ébresztett fel, mindenféle személyes és csoportos célokról, továbbá nyújtási gyakorlatokról, meg valami hosszú és érdekes nevű dologról, ami biztos nagyon bonyolult és én nem tudom megcsinálni, és egyébként sem tai chi, tehát nem érdekel (ez volt a csak Bien Chi Kungnak becézett Bien Hui Chun Gong Chi Kung).

Szóval emailt fogok róla kapni, amit át kell tanulmányoznom, és választanom kell mindenféle vállalásokat, mormogtam elhúzott szájjal hazafelé menet és az orromat is erőteljesen csavargattam mindeközben. Másnap terveim szerint a vállalások limitált szériáját tettem magamévá, csakis szigorú én védelem céljából, és titkon még annak is örültem, hogy csoport már nekem nem jutott, a „kevesebb több” bölcs közmondás oltárán áldozván. Amikor aztán az internetes 100 Napos Napló elkészült, és én felhívtam kedves Mesterem, Vikinget, kérdéseimmel, ő leleményes módon megbízott még két chi kung formula elvégzésével, annak ellenére, hogy az eredetileg elvállaltat utáltam, mert nem ment. És láss csodát, a két új gyakorlat segítségével lassan megszerettem a chi kungot is, és kedvet kaptam a Tavasz visszahozatala tanfolyam elvégzésére, és a mindennapi gyakorlás hatására még egy csoportba is becsatlakoztam, teljesen saját indíttatásból, ahol kedvesek, érdeklődők, segítőkészek és önzetlenek a csoporttársaim. Szavakkal nehéz kifejezni mennyi energiát, életérzést, értelmet, szemlélet többletet kap az ember, ha egy ilyen hasonló gondolkozású, hasonló érdeklődésű, hasonló célokkal rendelkező csoport tagja lehet, és mindeközben tapasztalhatja nap, mint nap, hogy mennyi mindenre képes. Még nincs egy hónapja, hogy részt veszek a kihívásban (2 nap sajnos kimaradt, de nem vagyok magammal szigorú, ti se legyetek magatokkal), de fizikailag erősebbnek, ellenállóbbnak érzem magam, pszichikailag pedig kiegyensúlyozottabbnak.

A Napló vezetése önismereti utak feltárására is szolgál az esetemben, emellett növeli az elköteleződésem mélységét. Remélem, kiterjeszthetem ezt a szokást életem egészére, de ugyebár ez már tényleg csakis rajtam múlik.

„A gyakorlás akkor kezdődik, amikor megértjük, milyen dimenzióval, jelentőséggel bírhat egy kis tett az egész világra nézve.”— Kosen Thibout

2011. március – Szilvi

Hírek, események

100 napos Lite (TM) Tai Chi Chuan és Chi Kung kihívás és a részvétel

Ez a lehetőség nem túl régóta van, viszont meg kell osztanom veled. A héten az edzéseken, és a Zoomos előadáson is, ismét elővezetem az ötletemet, a 100napos kihívással kapcsolatban, ezt megosztom most mindenkivel! Ha még nem akkor most, és a következő edzésen! Azoknak, akik azt érzik, hogy nem tudnának minden nap gyakorolni, mert olyan élethelyzetben

Légzőgyakorlatok Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlás – felvételről

Légzőgyakorlatok I. és / vagy II. Nei Kung Kezdő és Haladó online tanulás, gyakorlásra felvételről jelentkezni, és részt venni, 2 hónapon keresztül, a választott tanfolyamtól függően 4-6 alkalommal! Légzőgyakorlatok Nei Kung – Belső Munka. Munka a figyelemmel, légzéssel, befelé figyeléssel. A légzőgyakorlatokon keresztül megmasszírozzuk a belső szerveinket, chit gyűjtünk, és keringetünk a légzésünk és a figyelmünk segítségével. Légzőgyakorlatok I. Nei

Keddi Tai Chi és Chi Kung Teljesen Kezdő, Alapozó Alaptanfolyam Budapesten

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot Budapesten, jól megközelíthető helyszínen! A személyes, jelenléti foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Kezdő Chi Kung tanfolyam – Teljesen kezdőknek és ismétlőknek – Zoomon Online Felvételről

Chi Kung Tanfolyam Kezdőknek és Ismétlőknek – online felvételről Kezdő Chi Kung tanulása, gyakorlása – kérdések, jelentkezés – Online Felvételről Örömmel tájékoztatlak, hogy lehetőség van Kezdő és Ismétlő Chi Kung Tanfolyamra – online felvételről! Haladó Chi Kung akkor lesz, ha jelzed nekem, hogy szeretnél jönni!

Online Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Felvételről

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyam Zoomon Online Felvételről, egyéni kezdéssel, a jelentkezésed utáni első csütörtöktől 18:30-20:00 óráig. A Zoomon Online Felvételről foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását és nincs lehetősége eljönni a heti rendszerességű személyes edzésekre.

A 100 napos kihívásról olvashatsz

100napos Tai Chi és Chi Kung mentorálási program 2024. Olvasd el a cikkeket a kihíváshoz való felkészüléshez! Töltsd le a 4 oldalas ismertetőt, összefoglalót, melyben gyakorlatjavaslatok is vannak a kihíváshoz! Az összefoglalóban vannak ötletek, javaslatok, milyen gyakorlatokat javasolt végezni. A teljes felkészüléshez szükséges a többi cikk elolvasása, a személyes konzultáció, és az oldal alján lévő

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!