Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Hogyan épülhet fel az, hogy valaki megtanulja a Tai Chi és a Chi Kung mozdulatait, aztán elmélyedjen azok, és a formagyakorlatok gyakorlásában?

Gondoltam megosztom veled

  1. Mi a különbség a Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége között és hogyan épülnek egymásra?
  2. Hogyan épülhet fel az, hogy valaki megtanulja a Tai Chi és a Chi Kung mozdulatait, aztán elmélyedjen azok, és a formagyakorlatok gyakorlásában?
  3. A Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége közötti időbeli különbség, és hogyan épülnek egymásra?

Ebben az írásban a 2. pontot fejtem ki bővebben.

.

Mottó

“Azért kezdtem el heti négy edzésre és hétvégi gyakorlásokra járni, mert azt hittem, akkor otthon nem kell gyakorolnom. Ennek pont az ellenkezője történt. Pont, hogy  többet kell…”

.

“Ritán kezd el valaki úgy valamit, hogy egyből tudja azt, főleg jól csinálni.”

.

Milyen Tai Chi és Chi Kung gyakorlások, edzések, táborok, gyakorló hétvégék vannak?

Egyéni és Csoportos Gyakorlások, edzések,

Hétvégi Gyakorlónapok

Táborok és Gyakorló Hétvégék

Mi a különbség ezek között, hogyan épülnek egymásra?

A Tai Chi és Chi Kung gyakorlása a Testi (Jing), Lelki – Érzelmi (Chi), és Mentális (Shen) egészség helyreállításának és megőrzésének, a teljesítőképesség fokozásának, az egyensúlyuk megőrzésének és fenntartásának a módja.

“A kard a chi-t táplálja, a lándzsa bölcsességhez segít, a szablya a határozottságot fejleszti.”

Egyéni és Csoportos Tai Chi és Chi Kung Gyakorlások, edzések

Az Egyéni Gyakorlás az a Magánórákat jelenti, melyek általában napközben vannak, egyéni megbeszélés, időpont egyeztetés, és igényfelmérés alapján, és a lehetőségekhez képest szabadtéren, Budapesten, és a Pesti oldalon, a Belvárosból jól megközelíthetően.

A Csoportos Gyakorlások azok a csoportos Tai Chi és Chi Kung órákat jelenti, amelyek most éppen a keddi vagy a szerdai napokon vannak, attól függően, ki milyen tudásszintű csoportot keres, épp hol tart a tanulásban. Ezeket Tai Chi és vagy Chi Kung Gyakorlásoknak vagy Edzéseknek is hívhatjuk, tulajdonképpen nincs köztük különbség. Ha nagyon szeretnénk, össze lehet szedni, de ezt most nem terveztem, viszont, ha neked van rá javaslatod, küld el nekem!

Volt egy olyan meglátás, mintha a Haladó csoport és köztem “nem lenne, vagy nagyon minimális a távolság, baráti a viszony, és olyan együtt gyakorlós”. Igen, ez részben igaz. A formák és mozdulatok pontosságában igyekszem a lehető legkisebbre tenni a távolságot, vagy a különbséget, köztem és azok között, akik tanulják, megtanulták a mozdulatokat. Hiszen az nagyon fontos, hogy a mozdulatokat, nagyon pontosan, precízen meg tudja csinálni valaki. Persze senki sem úgy kezdi, hogy egyből jól megy neki. Gyakorlással és pontosítással ez könnyedén elérhető. A formák elvégzésében az évek folyamán kialakul egy rutin, attól függően, ki mennyit gyakorolja, mennyi ideig jár edzésre, és mennyit gyakorolunk közösen. Valójában öt hat évnyi gyakorlás után, az a tapasztalatom, hogy aki nálam tanult, az még 10 évnyi kihagyás után is képes a csoporttal elvégezni azokat a formákat, amiket előtt önállóan képes bolt elvégezni. Erre mostanában több példa is volt. Ez egy jó “Minőségbiztosítás” is. Amit megtanulsz, gyakorolsz, és amit önállóan el tudsz végezni, az megmarad, nem felejted el. Ettől épül az önbizalom is, mert a mozdulatok, formagyakorlatok egyre magabiztosabb elvégzése kihat az edzésen kívüli magabiztosságra a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. Közben én mindig kicsit kívülálló is leszek, mert így tudom ellenőrizni a formák, mozdulatok pontosságát, és látom hol és min kell esetleg még csiszolni. Mire valaki Haladó lesz, addigra eltelik 6-8 év gyakorlással eltöltött idő is, aztán akár 10-15 év is. Aki itt tart, őket már Dao Útján Járóknak hívom, hiszen a gyakorlás az már teljesen biztos, hogy az életük része, és a gyakorlással megszerzett tudással, bölcsességgel, szervezik életüket, és oldják meg problémáikat. Itt már annyi időt töltünk együtt, hogy néha nem baráti, hanem családi a hangulat, mint az igazi családnál, valóban tudunk is egymásról mindent.

A csoportok elnevezéseit és tudásszintjeit ezen az oldalon megtalálod, van hozzá egy táblázat is.

.

100napos Tai Chi és Chi Kung Kihívás

Évente 1 alkalommal kerül megrendezésre, a kínai Holdújévkor kezdjük el, és 100 napon keresztül tart, ahol minden nap meg kell csinálni a vállalt gyakorlatokat, és minimum 30 percnek kell lennie a vállalásnak. A legtöbbször önállóan kell gyakorolni, bár javasolt társakat választani, és “Kiscsapatot” alakítani, és hetente vagy kéthetente javasolt a “Kiscsoporttal” együtt is gyakorolni, így lehet egymást segíteni, motiválni.

Hétvégi Tai Chi Gyakorlónapok

A korábbi években, a “tábormentes” időszakban minden hónapban volt Tai Chi Gyakorlónap.

A Hétvégi Tai Chi Gyakorlónapokat akkor minden hónap 1. vagy 2. hétvégéjén tartottuk meg. Aztán hely és idő hiánya miatt a havi rendszerességűek egyelőre szünetelnek.

Most a Tavaszi és Nyári Gyakorló Hétvégék szombati napján vannak, ahová azok is el tudnak jönni, akik valamilyen ok miatt egyébként nem tudnak ott lenni csak egy napot.

Ezen lehet változtatni, ha szólsz, hogy szeretnél valamikor Hétvégi Gyakorlónapot.

Tai Chi Táborok és Gyakorló Hétvégék közötti különbségek:

A Táborok a gyakorlás és fejlődés legintenzívebb formáját képviselik.

A Nyári Tai Chi Chuan és Chi Kung Táborban intenzív haladás is történik, ezért ez a legfontosabb tábor az évben. Az első egy-két napon történik a felzárkózás, pontosítás és alapozás, az utána lévő továbbhaladáshoz, fejlődéshez. Itt teljesen biztos, hogy több mint fél évet, vagy akár egy évet is lehet haladni az edzésekhez képest. Itt minden reggel, reggeli előtt a Hun Yuan Tai Chi Nei Kung Gyakorlataiból végzünk el annyit, amennyi 1,5 órába belefér.

A Tavaszi és Őszi Táborokban a Tai Chi Chuan 12 képességének a gyakorlását emeljük ki, ott főként minőségi gyakorlás történik, tehát nem annyira a haladás, hanem pótlás, pontosítás és az addig tanultak elmélyítése a cél. Azért itt is előfordul, hogy minimum egy fél évet halad előre a Gyakorló, a heti edzéses tananyaghoz képest.

A Tavaszi és Nyári Gyakorló Hétvégék a Táborokhoz képest rövidebb időtartamúak, és kevesebb gyakorlást tartalmaznak, lehetőséget adva, több egyéni gyakorlásra, például Tai Chi Chuan 12 képességének fejlesztésére. Eredetileg ezek hosszú hétvégék, 3 naposak voltak, mostanában azonban 4 naposra bővültek.

Tavasszal vagy Gyakorló hétvége vagy Tavaszi Tábor van, attól függően, milyen hosszúak.

A csúcs, az a 14 napos Ching Tábor (Ching vagy Könnyűség, Könnyedség Képessége az első a Tai Chi 12 képességéből), ahol 14 napon keresztül, mindennap, maximum 5 óra pihenéssel napi 12 óra gyakorlás történik. Amit itt kigyakorlunk, kialakul, az többé már sohasem múlik el.

.

A másik két részt itt tudod elolvasni:

Mi a különbség a Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége között és hogyan épülnek egymásra?

A Tai Chi és Chi Kung gyakorlás, edzés, tábor, gyakorló hétvége közötti időbeli különbség, és hogyan épülnek egymásra?

.

.

A táborokról információt az aláírásom alatt és itt találsz: Tai Chi és Chi Kung TÁBOROK / Szemináriumok

Minden Tai Chi és Chi Kung tanfolyam, tábor:

A SanBao Tai Chi Chuan és Chi Kung tanfolyamai

Hírek, események

Erények és Intelmek / Tanácsok húzása

A linkre kattintva tudsz Erényt, Intelmet / Tanácsot húzni https://aldasok.sanbao.hu/

Csütörtöki Teljesen kezdő, Alapozó Online Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Zoomon Online Élőben, 19:30-21:00 óráig, ősztől

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára indítok Zoomon Online Élőben Teljesen kezdő, Alapozó Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Alaptanfolyamot 2021. őszétől csütörtökönként 19:30-21:00 óráig. A csoport 2021. őszétől  Zoomon Online Élőben indul! Amíg az élő edzés elindul, lehetőséged van csatlakozni, és felvétel alapján gyakorolni! A foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről

Szerdai Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Budapesten, 19:30-21:00 óráig

Kedves Érdeklődő! Teljesen kezdők számára indítok Budapesten szabadtéren Teljesen kezdő, Alapozó Tai Chi (Taiji) és Chi Kung (Qigong) Edzést, Alaptanfolyamot 2021. őszétől szerdánként 19:30-21:00 óráig. A csoport 2021. őszétől  Budapesten szabadtéren indul! A foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji) tanulását. Csatlakozz a csoporthoz már most! Hívj fel +36

Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyam Budapesten szabadtéren és Zoomon Online Élőben

Kedves Érdeklődő! Teljesen Kezdők számára indítok Szabadtéri Teljesen Kezdő, Alapozó Tai Chi és Chi Kung Alaptanfolyamot, jól megközelíthető helyszínen! A foglalkozást annak ajánlom, aki most szeretné teljesen elölről elkezdeni a Tai Chi (Taiji, Tajcsi) és a Chi Kung (Qi Gong, Csikung) tanulását.

Az Áldások Csendes Folyama

Az “Írás”, amiből az Erények és Intelmek húzást végezzük a Holdújév után, a Lampionünnepkor. Ezek segítségével fejlesztjük erényeinket és bölcsességünket, és meg tudjuk védeni magunkat a támadásoktól és a “lelki terrortól”.

09.08. A Fehér Harmat időszakához tartozó Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlat

A Fehér Harmat időszakához tartozó Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlat Chen Xiyi Chi Kung (Qigong) gyakorlata Újholdtól Teliholdig, a nyolcadik Hold első felére. Szerintem még senki sem várja a hűvös, szeles, ködös őszt, még a nyarat szeretnénk. Én személy szerint, megelégednék egy szép, meleg, napfényes ősszel is! Lassan be kell majd kapcsolnunk a fűtést,

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!