Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Harmadik rész, A halhatatlan Taijiquan és stílusai

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin -nel

A halhatatlan Taijiquan és stílusai

3. rész

T: Ha mindenkinek más a tudatossága, akkor ez azt jelenti, hogy a sokféle tudatosság sok különféle taiji boksz stílust  alakított ki?

M: Nem. Ezt csak akkor mondhatod, ha a taiji-ra csak mint boksz-mozdulatokra tekintesz. De a taiji boksz nem egyszerűen csak mozdulatokat jelent. Például, itt van ez a könyv, ez az irodalmi mű, amelynek címe egyszerűen: „A Kő”. Az emberek mégis teljesen másként interpretálják a tartalmát. Tehát a taiji megértése, a test tudatossága függ az egyéni gyakorlási módszereitől, a haladástól,  az egyén érzéseitől, a felfogásától és a tudatosságától. Ez nem jelenti azt, hogy amiért neked más a tudatosságod, nem változtathatsz a taiji boksz lényegén.

T: Ez olyan egyszerű elképzelés, miért nem képes mégis mindenki elsajátítatni?

M: Amit megfigyelsz, amit látsz, az csak a felszín. Mindez valójában nem a dolgok igazi természete. Mikor az emberek megpróbálják megérteni a dolgok valódi természetét, akkor hatalmas és igen nehéz erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megszabaduljanak a téves érzékeléstől, és képessé váljanak felfedezni a dolgok valódi lényegét. Meg kell szabadulniuk a nyersességtől, hogy felfedezzék a rendkívül fejlett és valós természettel kapcsolatos megfigyelés valós mivoltát.

A taiji boksz a jin hallgatásával, átalakításával, megragadásával és kimozdításával foglalkozik. Az első, kezdeti lépés a „hallgatás”. A hallgatás felfedezést, megvizsgálást jelent. Ha egy konkrét anyaggal foglalkozunk, ez elsősorban azt jelenti, hogy ha a másik gyorsan mozog, akkor válaszul neked is gyorsan kell mozognod, ha a másik lassan mozog, te is lassan követed. Azonban azért mégsem annyira könnyű elérni a hallgatás, átalakítás, megragadás és kimozdítás szintjeit.

T: Tükrözi a taiji boksz a természetet (hallgatás, átalakítás, megragadás és kimozdítás), tehát ha csak a mozdulatokat sajátítottuk el, hívhatjuk azt taiji boksznak?

M: Ha a mozdulatokat ténylegesen a taiji elmélete vezérli, akkor annak meg kell mutatnia a boksz természetét. Wang Zongyue bokszelmélete, valamint jónéhány más előd vitája mint azt bizonyította, hogy ha a mozdulatok megmutatják a boksz természetét, akkor csak ez számít, és nem az, hogy taiji boksznak hívjuk-e, vagy sem. Sok más névvel illették már, például, Chang Chuan (Hosszú Boksz), Lágy boksz, Mennyek Kapuja boksz, sőt még Mennyei Boksznak is hívták.

T: Tanító, ez nagyon érdekes. Megkérdezhetem, hogy a taijinak, mint boksznak – mi az eredeti jelentése?

M: Apám, Tian Zhaolin azt mondta: „A bokszot használom arra, hogy megértsem, hogyan mozog minden az univerzumban.” Más szavakkal, ez csak egy „rendszerelmélet” a mai nyelvezet szerint. Mi is hallgatásról beszélgettünk. Arról beszéltünk, hogy ha van egy rádiód, ha összerakod annak a rádiónak az összes alkotóelemét, csak akkor válik egy új rendszerré, ha ezt megfelelően tetted. Így alakult ki a taiji is. Mi itt beszélgetünk a bolygónkról és a naprendszerről, az elektronikához tartozó ezüstatomokról, az éjszakáról és a nappalról. Ez egy rendszer. Meg kell értened, hogy a taiji, mint rendszer a körfolyamatot használja arra, hogy felülkerekedjen az ellenfelein. Meg kell értened, hogy hány kör létezik, függetlenül attól, hogy előre vagy hátra haladnak, függetlenül attól, hogy ezek összekapcsolódnak-e és ezt milyen módon teszik, láthatóak vagy láthatatlanok, és hogyan mutatják meg a yin és a yang összes elméletének lehetséges egységét.

T: Tanító, hogyan vélekedsz a rutinról?

M: A rutint hívják még „keret kialakításnak” is. Igazából, a kezdettől a végéig ez egyetlen kör. Mint a zenében, ahol a kezdő lassú ritmus átalakul egy izgalmas robbanássá a végén, aztán ismét visszatér a lassúhoz. Hasonlóan, a mozdulatok ismétlése szükséges az energia áramoltatásához és megváltoztatásához.

T: Mit gondolsz a különféle iskolákról?

M: Minden iskola jó. Bármelyikükben elérheted a halhatatlan szintet. Tradicionális taiji bokszot tanulni annyit tesz, hogy hamarabb és kevesebb fizikai erő befektetésével érheted végül el a magasabb szinteket.

T: A taijiben megtaláljuk a bágua-t a körrel és a xingyi egyenes vonalait is, továbbá ott van a külső család kemény energiájának és a belső család lágy energiájának kombinációja. Ez azt jelenti, hogy a taiji tökéletes?

M: Nem, nem ez a helyzet. Ha ezt annak ellenére nem érted, hogy nagyon keményen próbálkozol a módszerek kombinációjával, akkor csak fecsérled az idődet. Ismerni ezer mozdulatot közel sem olyan jó, mint tökéletesen megérteni egyetlen mozdulatot. A boksznak nincsenek kötött (szabályai) törvényei. A legfontosabb, hogy megszerezd a tudatosságot az energia irányítása felett, azáltal, hogy hozzászoksz a mozdulatokhoz. Ekkor elérheted a halhatatlan szintet. Végül elérheted a valódi tudatosság szintjét. De még így sem érsz a csúcsra. Mehetsz még ennél is magasabbra is.

T: Miért hangsúlyozod, hogy a hallgatásnak kell lennie az elsőnek a taijiquan-ban?

M: Ez a taiji lényege. Mikor válaszolsz, az teljességében függ a hallgatástól, az átalakítástól, a megragadástól és a kimozdítástól. Amikor a számítógépeket feltalálták, először a hadsereg használta őket azzal a céllal, hogy megfejtsék az ellenséges kommunikációt és kiszámítsák a rakéták röppályáját, és hogy jövőbeli eseményeket vetítsenek előre vele. A jövőbeli események előrevetítése (megjósolása) magában foglalja a „hallgatást. A mai modern fegyverek nagyon fejlettek. A rakéták kilövése és az ellenük küldött védelmi rakéták sikere valójában a hallgatás érzékenységén múlik. Csak akkor tudod a hátrányos helyzetedet előnyösre változtatni, ha megérted a hallgatást.

T: Mit gondolsz a taiji jövőjének irányaival kapcsolatban?

M: A taiji kétségtelenül a nemzeti kincs része. Csak Kína rendelkezik ezzel a kinccsel. Amellett a harcművészeti védekezés és támadás katonai stratégiára utal. Ezen kívül az egyetemes fogalmak, és a fizikai tudományok is érintettek, továbbá a taiji hatással van az orvostudományra és a pszichológia-elméleti tudományra is. Tehát ez egy igen nagy ritkaság a harcművészetek közt, bár manapság már más idők járnak, mint korábban. Csak nagyon kevés ember érti meg ezt. A taiji olyan, mint egy kőedény, amelyet porrétegek fednek. Csak kevés ember remélheti, hogy valójában megérti a taiji igazi természetét. Néhányan sajnos félreértették, mikor azt gondolták, hogy a taiji csak a testi egészséget szolgálja. Szóval azt hiszem, én nem tudom megválaszolni ezt a kérdésed. Ezzel valaki máshoz kell fordulnod.

T: Tanító, feltehetnék még egy utolsó kérdést – Mit tudsz arról, hogy a taiji különféle iskolákra oszlott?

M: Ezt a kérdést még nem tanulmányoztam teljességében, így nem tudok biztosat. De azt gondolom, hogy nem kell különféle iskolákra szétválasztani, hacsak a boksz nem megy át valamilyen nagy átalakuláson és forradalmi változáson. Egy ilyen folyamat az egész csoport szétesését okozhatja. A múltban is mutatkoztak különbségek a boksz gyakorlói között. Néha még tanulótársak közt is nagy különbségek jelentkezhetnek, ezért hívhatjuk ezt a boksz különféle stílusainak. Ez rendben van. Azonban, akik tényleg elérik a megvilágosodás felső szintjét, azoknak a teste átlátszóvá válik. Akik ezt a szintet elérték nem törődnek ilyen felületes címkézéssel, és nem próbálnak ilyen vagy olyan típusú iskolákat létrehozni.

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!