Tai Chi Chuan - Chi Kung - Nei Kung
100 napos kihívás

Első rész, Beszélgetés az energiáról 1.

A Taiji boksz titkai

A Yang Taijiquan titkai

Beszélgetés Tian Shou Lin -nel

Beszélgetés az energiáról

1/1 rész

1/1 rész

Tanítvány: (Yao)
Shifu (tanító), emlékszel, hogy amikor először kezdtem bokszolni, a Taiji energiáról kérdeztelek? Akkor azt mondtad nekem, hogy miután megtanultam a Nyolc Brokát gyakorlatát, azután beszélsz velem erről. A te atyád (Tian Zhaolin) is ugyanígy tanított téged?

Mester: (Tian)
Mikor apám még élt, gyakran idézte nekem azt, amit Mr Yang Jianhou mondott neki. „Az erő egy négyzet; az energia egy kör.” Hogy leegyszerűsítsük, mondhatjuk, hogy az erő halott, de az energia hajlékony. A legtöbb tanulótól, legalább három-öt év bokszgyakorlás nélkül, nehezen várhatjuk el, hogy megértse ezt a koncepciót. Ha pedig csak félig kiérlelt tudással rendelkeznek, az is megnehezíti ennek a tudásnak a későbbi felfogását.

Tanítvány:
Gyakran elgondolkozom, kell, hogy valami oka legyen annak, hogy ez az energia létezik. A XXI. században élünk, a technológia nagyon fejlett. Hogy nem voltunk még képesek megoldani ennek az energiának a problémáját? Mi is ez az energia?

Mester:
Ez feltehetőleg azért van, mert a régi Kínában a hagyomány az irodalmat hangsúlyozta és háttérbe szorított a harcművészetet. Egykor a harcművészeknek csak nagyon kevés lehetősége volt arra, hogy bármit megtanuljanak az irodalommal kapcsolatban. Még akkor is, ha kiváló képességeik voltak és megközelítették a tökéletességet, nem voltak képesek leírni felfedezéseiket és gondolataikat, ezért a tudományra maradt, hogy kidolgozza az adott energia mögött rejtőző elméleteket. Chang San Feng, Wang Zongyue, Chen Xin, kiválóak és rendkívüliek voltak, mivel ők mind az irodalomban, mind a harcművészetekben kitűntek. Alig néhányan voltak hozzájuk hasonlóak az emberiség történetében. De a törekvéseket az is hátráltatta, hogy akkoriban a fizikai vagy egyéb tudományok kevésbé voltak fejlettek, mint a mai modern tudományok. Ezért a korábbi generációk számára az irodalom és a tudomány elérhetetlen és nehezen érthető volt. Továbbá, ha a tanítvány nem egy bizonyos szinten gyakorol, még ha el is ér egy bizonyos tudatosságot nem valószínű, hogy megérti azt.

Tanítvány:
Mondhatjuk azt, hogy az a személy, aki nem gyakorolja a bokszot, képtelen megérteni ezt az energiát? Más szóval létezik olyan objektív mérce, amivel megmérhetjük ezt az energiát?

Mester:
Két különböző nézőpontból kell megválaszolnom ezt a kérdést. Először is, hogy gyakorlás nélkül nem fogod érezni az energiát. Ha tehát a tanulónak nincs róla tudomása, akkor hogyan lenne képes megtanulni azt? Másodszor, az energiának, a józan ész szerint, kell legyen valamiféle tudományos alapja. Ezzel az adott energiával kapcsolatos kérdést kizárólag azok a harcművészetekkel foglalkozó emberek vetik fel, akik boksziskolák keretein belül tanulmányozzák a bokszmozdulatokat.  Akik nem harcművészek, nem hiszik, hogy tanulmányozniuk kellene ezt az energiát, sőt a legtöbben nem is tudnak róla. A legtöbben azt hiszik, hogy a modern technológia eszközeivel és modern fegyverzetekkel felszerelve nem szükséges tanulmányozni a régi harcművészeteket.

Tanítvány:
Még mindig nem értem az energia problémáját. Tanítóm, te mérnök vagy. El tudnád magyarázni ezt az energiát tudományos nézőpontból?

Viking

Farkas Gábor Viking
Tai Chi Chuan és Chi Kung specialista

Lépj kapcsolatba velem!
Viking tanfolyamaira az alábbi elérhetőségeken keresztül tudsz jelentkezni: +36 20 971 7431

hello[kukac]sanbao[pont]hu

Töltsd le az ingyenes Életerő Növelő Chi Kung ismertetőnket itt!

"A Tavasz Visszahozatala az, hogy az elfeledett álmaink is visszajönnek vele."

A letöltésért cserébe nem kérek semmit, még az e-mail címedet sem!
Annak viszont örülök, ha bárhol megosztod a letöltés linkjét, vagy bármely tartalmat, cikkemet, oldalamat!